Myndighederne afviser private test, når skolebørn skal 'frikendes' for corona

Gå til det offentlige testsystem, lyder anbefalingen fra Sundhedsstyrelsen.

Kåre Mølbak (til højre) fra Statens Serum Institut slog fast på myndighedernes coronapressemøde, at man ikke anbefaler brugen af private test. (Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix)

Det kan ikke betale sig at bruge penge på en privat coronatest, hvis dit barn er hjemsendt, fordi en kammerat i klassen er smittet med corona, og du gerne vil have barnet hurtigere tilbage i skole.

Nogenlunde sådan er konklusionen efter onsdagens pressemøde, hvor repræsentanter fra sundhedsmyndighederne gav en opdatering på corona-situationen.

Her blev de direkte spurgt ind til synet på de private test, som flere firmaer i øjeblikket tilbyder.

Og fra faglig direktør i Statens Serum Institut, Kåre Mølbak, lød svaret: "Det er ikke noget, vi anbefaler".

Mange forældre er kommet i tvivl om, om de private test er en mulighed for at springe køen i det offentlige testsystem over og få deres symptomfri barn hurtigere tilbage i skolen.

400 kroner og 15 minutter

I Sundhedsstyrelsens vejledninger fremgår det, at et barn, der er hjemsendt, fordi der er 'tæt kontakt' til en smittet, bør testes to gange med et pra dages mellemrum. Barnet kan dog vende tilbage i skole eller daginstitution, når det er testet negativ første gang og er uden symptomer.

Den samme anbefaling gælder for alle raske, som har været i tæt kontakt med en smittet.

Hvis man køber sig til en privat lyntest, en såkaldt antigentest, kan man for under 400 kroner få svaret på 15 minutter. Men den løsning er ikke god nok, fastslog vicedirektør Helene Probst fra Sundhedsstyrelsen.

- Det er ikke private test (der henvises til, red.). Det er test i samfundssporet i regi af Testcenter Danmark. Så det er der, man skal gå ind og få lavet sine test, sagde hun.

Den samme melding kom fra Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut.

- Vi anbefaler, at man bruger det etablerede system, og der er også ledig testkapacitet, sagde den faglige direktør.

Han understregede, at problemet med flere dages ventetider, som var udbredt for kort tid siden, ikke længere er aktuelt.

- Svartiderne er også blevet væsentligt bedre inden for de seneste dage, så langt de fleste svar kommer dagen efter. Det er vel over 90 procent, sagde han.

Data fra private test skal bruges

Flere firmaer tilbyder de private test. Det drejer sig både om laboratorie-testen PCR, som også det offentlige bruger, og lyntesten, den såkaldte antigen-test, der ikke kræver et laboratorium og derfor kan give et svar på stedet.

Indtil videre er resultaterne fra de private test, som afdækket af Politiken, ikke automatisk indgået i myndighedernes database over smitteudviklingen.

Men det har sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) bedt Statens Serum Institut om at finde en løsning på.

- Det er klart, at der er nogle mennesker, der vælger at tage et privat tilbud. Det kan man jo vælge at gøre. Den opgave, som SSI har i den forbindelse, er at sikre, at kvaliteten er i orden, og smitteopsporingen er i orden, sagde Magnus Heunicke på onsdagens pressemøde.

Men ifølge Kåre Mølbak er det "et meget broget marked":

- Der er nogle af de her test, der kan vise sig at være rigtigt brugbare, men der er også noget af det, hvor der kan vise sig en stor usikkerhed forbundet med det, blandet andet fordi der er risiko for at overse infektioner.

Fanger ikke alle

Antigen-testen er mindre følsom end PCR-testen. Ifølge et af de firmaer, der udbyder lyntesten herhjemme, SOS International, viser de seneste undersøgelser, at deres test fanger 96 procent af de positive tilfælde.

Kåre Mølbak vil ikke afvise, at der kan være gode muligheder i de private screeningstest, men at man bliver nødt til at gennemgå det test for test.

- Et godt eksempel er den Abbotts-hurtigtest, der blev brugt i forbindelse med Trump og smitten i Det Hvide Hus. Der overså den jo faktiske smitte. Så det er et eksempel på, at der kan være en skjult smittespredning, selv om man har sat et system op, hvor der er folk, der regelmæssigt er blevet testet, sagde han.

- Så det er noget, vi er meget interesseret i - som vi kan se et potentiale i, men det er ikke bare noget, som man kan sige 'yes, det kaster vi os ud i', fastslog Kåre Mølbak.

Rettelse: Artiklen er opdateret med præcisering af, at et hjemsendt barn, der skal testes to gang, dog kan vende tilbage til skolen, når første test er negativ.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter