Myndighederne fraråder behandling af MRSA-smittede

Personer, der arbejder med svin, må leve med svinebakterien MRSA, hvis de fortsat vil arbejde i stalden.

Myndighederne passer på med at behandle ansatte. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

En stor del af de omkring 9.000 mennesker, der passer Danmarks mere end 12 millioner slagtesvin, er smittet med den multiresistente svinebakterie MRSA CC398.

Men de tvunget til at leve med smitten, så længe de arbejder i en stald med inficerede grise. Det skriver Politiken tirsdag.

Folk, der ikke arbejder med svin, kan komme af med bakterien ved at gennemgå en fem-dages desinfektion med antibiotikasalve og klorhexidinsæbe, men det giver ifølge myndighederne ikke mening at sætte staldarbejderne på samme kur.

Vrede i 3F

Sundhedsstyrelsen slår i deres anbefalinger til lægerne fast, at "personer, der har daglig eller jævnlig kontakt med grise, skal kun gennemgå behandling for at fjerne bakterien, hvis de holder op med at komme i stalde". Det står ifølge avisen i 'Vejledning om forebyggelse af spredning af MRSA'.

Hos 3F, der organiserer medarbejderne på landets svinefarme, er Lars Mark Jensen, gruppeformand i Aalborg, rasende på medlemmernes vegne.

- Hvis jeg solgte pølser på Sundby Torv, skulle myndighederne nok komme efter mig, hvis der ikke var styr på hygiejnen, men her accepterer man, at en hel gruppe ansatte bliver udsat for en bakterie, der potentielt kan være dødelig for dem selv eller deres nære, siger Lars Mark Jensen til Politiken.

Han kender til mindst 10 ansatte, der har valgt at sige op på grund af MRSA.

Holder igen med antibiotika

De ansattes familier og omgangskreds må ligeledes leve med risikoen for at blive smittet med bakterien, som ikke bare smitter fra svin til menneske, men også fra menneske til menneske.

Ifølge overlæge i mikrobiologi på Statens Serum Institut Robert Skov skal man passe på med at behandle de ansatte.

- Man skal være varsom med at bruge kuren for rundhåndet, for det vil anspore bakterien til at mutere, så den ikke længere kan fjernes med den eneste type antibiotika, vi har til at hjælpe smittebærerne af med bakterien, siger han til Politiken.

Myndighederne ved ikke med sikkerhed, hvordan bakterien spredes mellem mennesker.

/DR Nyheder

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk