Myndighederne halser efter sælgere, der ulovligt handler med puffbars

DR-programmet Kontant afslører flere, der ulovligt sælger puffbars, som appellerer til det helt unge publikum.

Sociale medier flyder over med tilbud på puffbars, selvom de er ulovlige at sælge. Grafik: Søren Winther Nørbæk.

De har indstillet til bøder for mange millioner kroner. Alligevel har Sikkerhedsstyrelsen svært ved at få has på markedet for ulovlige puffbars.

- Vi har lavet bødeindstillinger for omkring 40 millioner. Vi har lavet over 60 politianmeldelser. Vi har fået lukket lidt over 300 profiler på de sociale medier.

Sådan lyder det fra Lone Brose, der er kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen, og som er dem, der har ansvaret på området.

Men DR-programmet Kontant viser, at der stadig er masser annoncer for puffbars, særligt på sociale medier, og at der foregår ulovligt salg af dem.

- Det er faktisk ulovligt, fordi det her appellerer til børn og unge mennesker. Du kan ikke smage, der er nikotin i. Der er ingen børnesikring. Og det betyder jo, at en 4-årig, der finder sådan en her, der smager af slik, kan gå og puffe på den og få en nikotinforgiftning, fortæller Lone Brose.

I klippet herunder kan du se DR-programmet Kontants optagelser af en handel med puffbars.

Sociale medier svømmer over med tilbud

Puffbars er kun en hurtig søgning på sociale medier som Snapchat og Instagram væk. Det kan 15-årige Matti Jensen bekræfte.

- De har tit sådan nogle sælger-snaps(beskeder, red.). Ellers stories, som de har lagt op, hvor der står priser og hvad for nogle smage, og så skriver du bare, jeg vil have det og det og det. For mig er det ikke anderledes, end hvis jeg bestilte takeaway.

Lone Brose fra Sikkerhedsstyrelsen fortæller, at hendes medarbejdere støder på puffbars over alt, når de er ude.

- Vi er ude fysisk i kiosker, detailhandlen, i grønthandlere. Vi har sågar set det i slikbutikker.

DR's Kontant fremviser videoklip for Lone Brose, hvor handlen foregår i en bil på en mørk parkeringsplads, og spørger hende, hvor høj risikoen for puffbar-sælgeren er.

- Det er svært at sige. Den er jo ikke så høj, lyder svaret.

Indeholder giftstoffer

DR-programmet Kontant undersøger også indholdet af forskellige puffbars. Her viser det sig, at nogle puffbars indeholder mængder af nikotin, der svarer til 200 cigaretter.

Derudover finder de et giftstof, der kan være farligt.

- Vi har fundet 50 forskellige stoffer i dem alle sammen. Vi har fundet benzylalkohol i to af prøverne. Det er som rent stof klassificeret som farlig ved indånding, fortæller Susan Geschke. Hun er kemisk analytiker hos Force Technology, som Kontant har bedt om at analysere en række forskellige puffbars.

Børn skal ikke udsættes for særligt store mængder nikotin, før det er farligt for dem. Det fortæller Charlotta Pisinger, der er professor i tobaksforebyggelse ved Københavns Universitet.

- De unge har øget risiko for at få kognitiv besvær, indlæringsbesvær, koncentrationsbesvær, opmærksomhedsforstyrrelser og øget risiko for depression og angst

Kontorchef Lone Brose vil da også gerne gøre endnu mere på området.

- De skal jo fanges, og det er som regel ikke os, man bliver fanget af her. Det vil typisk være politiet.

Se Kontant-afsnittet om det ulovlige salg af puffbars herunder.

Kontant