Myndighederne lemper reglerne for besøg på plejehjem og hospitaler

Beboere og patienter kan få besøg indendørs af en eller to faste besøgspersoner.

Plejehjem landet over har fundet på løsninger, der afskærmer beboeren fra sine gæster. (Foto: Tim K. Jensen © Scanpix)

Beboere på landets plejehjem og indlagte på sygehusene kan se frem til, at det bliver lidt nemmere at se familie og venner.

Sundhedsministeriet oplyser, at det fra torsdag bliver muligt at få besøg indendørs af en til to faste besøgspersoner.

Derudover bliver nogle af restriktionerne på besøg hos patienter på sygehuse også lempet. På grund af risikoen for smitte med coronavirus vil alle restriktioner ikke blive fjernet.

Plejehjemsbeboere og indlagte på landets sygehuse har kun i meget begrænset omfang kunnet få besøg, siden Danmark blev lukket ned i midten af marts.

- Vi ved desværre godt, at restriktionerne har haft menneskelige omkostninger for både de berørte borgere og deres pårørende, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i en pressemeddelse.

Mulighed for besøg indendørs

Den nye model for besøg gælder for plejehjem, plejeboliger, aflastningspladser og sygehuse. Modellen indebærer:

 • Besøg skal som udgangspunkt gennemføres udendørs. Og man kan ikke længere forbyde et udendørsbesøg.

 • Besøg kan stadig ske indendørs, hvis der er tale om en kritisk situation.

 • Som noget nyt bliver der også mulighed for at få besøg indendørs af 1-2 faste besøgspersoner, som beboeren eller patienten selv udpeger. Hvis en beboers eller patients helbred eller de fysiske rammer på plejehjemmet eller sygehuset gør, at besøget ikke kan foregå udendørs.

 • I forhold til sygehusene vil besøgspersonen også kunne ledsage patienten til behandling, undersøgelse eller samtale, mens patienten er indlagt. Det samme gælder ved ambulant behandling, undersøgelse eller samtale.

 • Det vil være ledelsen på plejehjemmet eller sygehuset, der i den konkrete situation beslutter, om der kan ske besøg eller ledsagelse. Her skal der blandt andet tages hensyn til, om besøget kan ske på en forsvarlig måde.

 • Der vil være mulighed for, at man som pårørende – på frivillig basis - lader sig teste forud for besøg på plejehjem, sygehus m.v.

Fokus på test og værnemidler

Eftersom mere end en tredjedel af de coronarelaterede dødsfald i Danmark har været plejehjemsbeboere, er det ifølge Magnus Heunicke nødvendigt at beholde nogle af restriktionerne.

- Vi gør fortsat alt, hvad vi kan, for ikke at få smittekæder ind på sygehusene og plejehjemmene, siger han i pressemeddelelsen.

  De nye retningslinjer for besøg er udarbejdet i forlængelse af en politisk aftale om genåbningen af samfundet. Retningslinjerne bliver udgivet af Sundhedsstyrelsen torsdag, oplyser Sundhedsministeriet.

  Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S).) (Foto: Philip Davali © Scanpix)

  - Vi har arbejdet for at finde forsvarlige og langsigtede løsninger. Det er alfa og omega, at en gradvis genåbning sker på en sundhedsmæssig forsvarlig måde, og at vi sikrer, at både beboere, patienter, pårørende og personale kan føle sig trygge, siger Magnus Heunicke

  - Vi har en offensiv teststrategi, der blandt andet omfatter smitteopsporing, og det skal hjælpe til at finde skjule smittekæder. Desuden er det vigtigt, at medarbejderne i sundheds- og ældresektoren følger retningslinjerne for brug af værnemidler, tilføjer han.

  Helt utilstrækkeligt

  Hos Ældre Sagen er man dog langt fra tilfreds.

  - Det er helt utilstrækkeligt. Vi er skuffede, og jeg tror, at beboerne og de pårørende er bedrøvede, siger Bjarne Hastrup, der er direktør for Ældre Sagen.

  Han mener, Sundhedsministeriet er for forsigtige.

  - Vi synes, tiden er inde til, at man begynder at lukke op på en måde, så man fortsat overholder sundhedsmyndighedernes retningslinjer med at vaske hænder, afspritning og en meters afstand, siger han.

  Ældre Sagen sidder sammen med andre interesseorganisationer, i det man kalder et sektorpartnerskab, og forhandler med ministeriet om genåbningen. Her sidder Alzheimerforeningen også, som dog er glad for, at der bliver taget små skridt i den rigtige retning.

  - Men det er på høje tid for situationen har været næsten uholdbar, siger direktør Nis Peter Nissen.

  Langt størstedelen af beboerne på de danske plejehjem lider af demenssygdom. Og isolationen har ifølge begge interesseorganisationer haft voldsomme konsekvenser for plejehjemsbeboere som sorg, ensomhed og depression.

  - Det der er med demenssygdom, det er, at går det først nedad, går det ikke op igen. Så vi snakker nu om varige og uoprettelige helbredsmæssige konsekvenser, siger Nis Peter Nissen, der er direktør i Alzheimerforeningen.

  Opdateret med kommentar fra Ældre Sagen og Alzheimerforeningen klokken 21:15.

  Facebook
  Twitter

  Mere fra dr.dk