Myndighederne strammer rejserestriktioner fra sydafrikanske lande: Ny coronavariant bekymrer

Al rejse til og fra Sydafrika og seks tilstødende lande frarådes fra midnat efter fund af coronavarianten B.1.1.529.

Thyra Grove Krause fra Statens Serum Institut fortæller på dagens pressemøde, at coronavarianten B.1.1.529 første gang blev påvist i Sydafrika den 1. november. (Foto: Nikolai Linares)

Befinder du dig i den sydlige del af Afrika, så er det med at få pakket kufferten, hvis du har planer om at skulle til Danmark i den nærmeste fremtid.

For fra midnat strammer de danske myndigheder nemlig rejserestriktionerne gevaldigt for Sydafrika og de tilstødende lande Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambique, Namibia og Eswatini - tidligere kaldet Swaziland.

De nye regler betyder, at man skal lade sig teste og gå i isolation i ti dage, når man rejser ind i Danmark fra et af de syv lande. Man kan kun komme ud af isolationen, hvis man får en negativ test på dag fire.

De bliver indført, efter man i blandt andet Sydafrika har fundet en ny variant af coronavirus, som vækker bekymring.

Det fortalte myndighederne på et pressemøde her til eftermiddag, der ellers var planlagt til at skulle handle om coronavaccine til børn.

- Efter de her gode nyheder om muligheden for vaccination til børn, så kommer jeg med nogle lidt dårligere nyheder omkring en ny virusvariant, som giver anledning til international bekymring i de her dage, siger Tyra Grove Krause, der er konstitueret faglig direktør i Statens Serum Institut.

Smitter måske mere

Bekymringen er opstået, efter undersøgelser har vist, at varianten har mutationer, der er forbundet med øget smitsomhed og nedsat følsomhed overfor vaccinernes antistoffer, forklarer hun.

- Den har en lang række mutationer i spike-proteinet - faktisk 35 mutationer. Og det er langt flere, end vi plejer at se i de kendte varianter. For eksempel har deltavarianten 10-15 mutationer.

- Vi er parate til at opdage den, hvis den kommer til Danmark, forsikrer Tyra Grove Krause.

I Sydafrika er turister og andre rejsende begyndt at søge mod lufthavnen for at komme hjem grundet de nye rejserestriktioner. (Foto: SUMAYA HISHAM © Ritzau Scanpix)

De strammere rejserestriktioner gælder altså allerede fra midnat. Og hvis man lige nu befinder sig i et af de syv lande, skal man ifølge Erik Brøgger Rasmussen, der er direktør for Udenrigsministeriets Borgerservice, finde en måde at komme hjem.

- Man skal forholde sig stille og roligt i den forstand, at man ikke nødvendigvis skal piske mod lufthavnen. Men tag fat i dit rejsebureau og find en vej hjem, siger han.

Han forventer, at mange mennesker vil søge ud af landene de næste dage, da Danmark ikke er det eneste land, der indfører rejserestriktioner. Faktisk har EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, opfordret alle EU-lande til at stoppe flytrafikken til og fra landene.

Der bliver dog ikke tale om, man fra Udenrigsministeriets side indsætter særtransporter hjem. Det er ikke en evakueringssituation, lyder det fra Erik Brøgger Rasmussen.

- Så længe, der er fly ud af landet, skal man tage de fly, der er.

Er kommet til Belgien

Under pressemødet tidligere i dag kom det frem, at Belgien som det første land i Europa har kontateret en person smittet med den nye variant.

Udenrigsministeriet har dog endnu ikke taget stilling til, om der skal indføres lignende restriktioner for Belgien og andre lande, hvor varianten eventuelt bliver fundet.

- Vi har ikke mange informationer om det endnu, men det er klart, at vi kommer til at følge det, også hen over weekenden. Vi sover med støvlerne på, og når vi ved mere, kan vi også træffe mere informerede beslutninger, siger han.

Erik Brøgger Rasmussen er direktør for Borgerservice i Udenrigsministeriet. (Foto: THOMAS SJØRUP © Ritzau Scanpix)

Kommer man til at indføre de her rejserestriktioner for alle lande, hvor den bliver fundet?

- Der er ikke noget, der er kutyme i det her. Det er en helt ny variant.

- Nu har vi taget første skridt, og efterhånden, som vi får mere information, også fra sundhedsmyndighederne, kommer vi til at tage beslutninger om, om det skal udvides – eller man kan håbe på, at data viser, at den ikke er så bekymrende. Men vi har ikke mere information i øjeblikket, siger han.

Comeback til røde rejsevejledninger

Med udviklingen har Udenrigsministeriet farvet de syv lande "røde" i rejsevejledningerne til landene med grønne, gule, orange og røde farver. Og mens hele verden tidligere har været farvet orange og rød, da man frarådede alle rejser ud af landet, har der været løsnet op på det seneste.

Erik Brøgger Rasmussen kan ikke afvise, at flere lande vil ende i den røde kategori i den kommende tid.

- Det her er kommet ekstremt hurtigt, og hvis den her virus viser sig at være meget bekymrende, så vil man se et farveskift. Jeg vil ikke spå om noget, men vi har jo før set, at det kan gå meget hurtigt med nye varianter, som bevæger sig lynhurtigt rundt i verden, siger han.

Han har desuden et godt råd til alle, der skal ud at rejse det næste stykke tid, hvor rejsevejledningerne altså kan skifte hurtigt.

- Man skal have styr på sin rejseforsikring, så hvis man ender i en situation, hvor man ikke kan komme afsted på rejse, fordi vi ændrer rejsevejledning, så skal man gerne kunne få sine penge tilbage, siger han.

Personer der har været i et af de syv lande med nye rejserestriktioner inden for de seneste ti dage, men nu er i Danmark, opfordres til at lade sig teste hurtigst muligt med en PCR-test.

FacebookTwitter