Myndighederne varsler kontroller efter DR-afsløringer: Nu skal der ryddes op i motorbranchen

Omfanget af snyd med afgifter på køretøjer skal granskes. Både de to- og firehjulede.

'Kontant' besøgte blandt andre en kunde i Grenå, der uvidende har købt en motorcykel, hvor der angiveligt er fiflet med fakturaen. (Foto: Jens Kolding)

Nu skal der ryddes op i motorcykelbranchen, hvor der igennem en årrække er blevet snydt på vægtskålen med registreringsafgifter for mange millioner kroner.

Den udmelding kommer fra Statsrevisorerne som en reaktion på de afsløringer, som DR's forbrugerprogram 'Kontant' forleden bragte frem i lyset.

'Kontant' har set nærmere på branchen for salg af nyindregistrerede motorcykler, og det står klart, at der er folk i branchen, som spekulerer i at snyde statskassen for penge ved at melde en for lav salgspris og dermed registreringsafgift ind til systemet.

Myndighederne - i det her tilfælde Motorstyrelsen og Skattestyrelsen - har svært ved at opdage snyderi, fordi forhandlere af motorcykler og biler er såkaldte selvanmeldere i et tillidsbaseret system. De skal altså selv melde ind, hvor meget de skal betale til det offentlige i afgift, når de sælger et køretøj.

Tidligere skatteminister og nuværende finansordfører for Venstre, Troels Lund Poulsen, er én af de seks politisk udpegede statsrevisorer, og han siger til Børsen, at hans bekymring er, at staten går glip af et trecifret millionbeløb om året i varigt tab.

- Det handler grundlæggende om, at man skal spare den afgift, man skal. Men det handler også om, at nogle brodne kar i branchen kan give sig selv en konkurrencefordel på bekostning af fællesskabet, siger Troels Lund Poulsen.

Skatteminister: 'Kreativiteten i branchen er for stor'

Tilbage i juni kom der en anmodning fra Statsrevisorerne om at sætte gang i en undersøgelse af de registreringsafgifter, der blev meldt ind omkring salg af brugte køretøjer.

Det drejede sig mere specifikt om køretøjer, der af forskellige årsager ikke tidligere var betalt fuld registreringsafgift på. Det er eksempelvis biler importeret fra udlandet eller biler, der har været brugt til leasing.

Statsrevisorerne vil have undersøgt, om der bliver betalt den rigtige afgift af de køretøjer, og de vil have svar på, om der i selvanmelderordningen over for Skat er en risiko for, at nogen snyder.

I et skriftligt svar til Børsen siger skatteminister Jeppe Bruus (S), at regeringen flere gange har skærpet reglerne og øget kontrollen på motorområdet, hvilket har givet Motorstyrelsen bedre muligheder for at stoppe dem, der ikke følger reglerne.

- Alt for ofte har vi desværre set, at kreativiteten i branchen er for stor. Derfor arbejder vi sammen med Motorstyrelsen på at øge og forbedre kontrollen. Derudover kommer vi selvfølgelig til at bistå Rigsrevisionen i deres arbejde på bedst mulig vis, siger Jeppe Bruus.