Mysterium: Flere ikke-rygere får konstateret KOL

Flere ikke-rygere får konstateret KOL. 69-årige Marianne Vermehren er en af de patienter, der aldrig har været ryger.

Flere ikke-rygere får konstateret KOL, og lægerne ved ikke præcis, hvorfor antallet af patienter stiger. (Foto: adamci © Stock.xchang)

Marianne Vermehren er 69 år gammel og har netop fået konstateret KOL, der er en forkortelse for kronisk obstruktiv lungesygdom - også kaldet rygerlunger. Men hun er ikke ryger.

- Jeg havde slet ikke forestillet mig, at det kunne være KOL, for jeg tænkte, at det kun ramte storrygere, der har røget i mange år og ikke sådan en som mig, fortæller hun til dr.dk.

Derfor blev hun meget rystet, da lægerne stillede diagnosen.

- Jeg blev meget utilpas og forskrækket. Jeg gik helt i stå og kiggede bare på dem, siger hun.

Flere ikke-rygere får KOL

Og Marianne Vermehren er langt fra den eneste ikke-ryger, der får konstateret KOL.

- Lægerne var utroligt søde over for mig, og de sagde også, at de undrede sig over, at der er flere og flere, som kommer ind som mig, der ikke har været storrygere og alligevel får konstateret KOL, siger hun.

Og det bekræfter overlæge Lars Laursen på Herlev Hospital over for dr.dk.

- Vi opdager nedsat lungefunktion hos flere folk, der ikke har røget tidligere. Og både vi og patienten selv bliver overrasket over, at de har noget, der ligner KOL, siger Lars Laursen.

Ikke-rygerne er et mysterium

Omkring 80 procent af KOL-patienterne på landets sygehuse er rygere, mens 20 procent er ikke-rygere. Og lægerne ved ikke præcis, hvorfor antallet af ikke-rygere på afdelingen stiger.

- Hvis vi vidste det, ville vi kunne gøre noget ved det, men det kan også have noget med genetiske forskelle at gøre eller noget med passiv rygning eller stearinlys for eksempel, siger Lars Laursen.

Dårligt indeklima kan være grunden

Og indeklimaet i vores hjem kan have noget med tendensen at gøre, forklarer han.

- Indeklimaet har også en stor betydning. Vi har fået et usundere indemiljø, fordi vi ikke udskifter luften så tit, forklarer Lars Laursen.

Han understreger også, at lægerne i højre grad end tidligere tester patienters lungefunktion, og at lægerne derfor opdager flere tilfælde.

Andre eksperter på området peger på, at forholdene på arbejdspladsen kan have noget med det stigende antal KOL-tilfælde hos ikke-rygere at gøre. For eksempel støv- og damppåvirkningen på arbejdspladserne.

Kend din lungefunktion

Han opfordrer derfor folk til at være meget opmærksomme på symptomer på KOL for at opdage sygdommen tidligt.

- Det vigtigste er at kende sin lungefunktion, hvis man har problemer med at få luft. Og vi plejer at sige, at hvis man ikke kan følge med sine jævnaldrende, når man går, bør man gå til lægen, forklarer Lars Laursen.

Han siger, at man også skal være opmærksom på hoste.

Skal dyrke motion

Nu er Marianne Vermehren kommet i behandling for KOL og er ved at vænne sig til tanken om, at hun er blevet ramt af en kronisk lidelse, som hun aldrig havde troet ville ramme hende.

- Jeg skal tage noget medicin og dyrke motion og nogle gange stoppe op og lave nogle vejrtrækningsøvelser, fortæller Marianne Vermehren.

Facebook
Twitter