MYTEDRÆBER: Er der en sammenhæng mellem rigdom og lykke?

Et ofte anvendt udtryk lyder, at du ikke kan købe lykke for penge. Men der er en klar sammenhæng mellem rigdom og lykke, fortæller lykkeforskere.

(© (c) Ritzau Scanpix)

TEMA: I løbet af efteråret sætter vi fokus på de myter, som bliver ved med at dukke op. Vi har spurgt en række førende eksperter inden for forskellige fagområder, hvilke myter og misforståelser de møder igen og igen, og som de gerne vil have vores hjælp til at få slået ihjel én gang for alle.

Money can’t buy me love, sang The Beatles i 1964. Og i forskellige medier kan du læse overskrifter som "Rigdom gør dig ikke lykkeligere", "Lykke kan du ikke købe for penge" eller "Forskere: Penge gør dig ikke lykkelig".

- Jeg møder den her forestilling ret ofte, og det er ikke bare, når man taler med almindelige mennesker. Det er også medier, hvor journalister meget gerne vil skrive om, at det ikke betyder noget, og at det er noget andet, der er vigtigt, siger Christian Bjørnskov, der er lykkeforsker ved Institut for Økonomi ved Aarhus Universitet.

Forskningen viser, at der er en sammenhæng mellem lykke og rigdom. Generelt er folk i rigere lande lykkeligere end folk i fattige lande. Det gælder både for lande som helhed, men også for enkeltpersoner.

- Generelt er rigere mennesker i Togo derfor lykkeligere end fattigere mennesker i Togo. Men hele Togo er meget mindre lykkelig end et almindeligt europæisk land, siger Christian Bjørnskov.

Tal fra World Happiness Report viser, at for eksempel Togos lykke ligger på 3,9 på en skala fra 0-10, mens deres bruttonationale produkt per person ifølge Verdensbanken er 617,2 dollars svarende til cirka 3.950 danske kroner. Til sammenligning er Danmarks bruttonationale produkt per person ifølge Verdensbanken ca. 359.900 kroner per person, og danskerne ligger på 7,6 på lykkeskalaen.

Lykke er langt fra den eneste faktor

Selvom tallene klart viser en sammenhæng mellem rigdom og lykke, er penge og velstand langt fra den eneste faktor, der spiller ind.

- Man kan være sikker på, at rigdom er en del af forklaringen, men det er ikke hele forklaringen. Der er mange andre ting, der også gør, at for eksempel danskerne er lykkeligere end franskmændene. Og det er ikke nødvendigvis rigdom, siger Christian Bjørnskov.

Hvilke usikkerheder er der, når man forsker i sammenhængen mellem rigdom og lykke?

- Der er både nogle ting, som er vi meget sikre på, og nogle ting, som er vi er ret usikre på. Den brede sammenhæng vi ser, hvor fattige lande er meget mindre lykkelige end de rige lande, er vi sikre på. Men præcis hvad rigdommen gør, er vi relativt usikre på, siger Christian Bjørnskov.

Hvilke eksperter har vi talt med?

Christian Bjørnskov, professor på Institut for Økonomi ved Aarhus Universitet

Bent Greve, professor på Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv ved Roskilde Universitet

Michael Birkjær, lykkeforsker ved Institut for Lykkeforskning

Hvilke rapporter har vi kigget i?