Mytetjek: Holder Løkkes slanketip?

Ifølge statsminister, Lars Løkke Rasmussen, tabte han flere kilo, fordi han skar ned på madindtaget efter klokken 18. Men der er ikke videnskabeligt belæg for at sige, at tidspunktet for, hvornår man spiser, er afgørende for ens vægt, fortæller DR's Detektor.

Statsminister, Lars Løkke Rasmussen, spiser en isvaffel, han fik foræret, da han delte Venstre-pjecer ud på Nørreport Station i København i forbindelse med valgkampen i foråret 2015. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Statsminister, Lars Løkke Rasmussen, tabte ifølge eget udsagn adskillige kilo sidste år ved at følge ét simpelt slanketip: Det, du spiser efter 18, feder om natten. Et tip, han blandt andet fortalte om i DR's 'Året der gik-show', som løb over skærmen på DR1 26. december sidste år:

- Jeg tabte nogle kilo der i foråret, og den væsentligste leveregel var i virkeligheden en, der hedder: Det, du spiser efter 18, feder om natten,” lød det fra statsministeren. Et kostråd, han også har luftet i blandt andet TV2-programmet Natholdet og en artikel fra BT.

Men selvom Lars Løkke Rasmussen angiveligt tabte sig, vil slanketippet isoleret set ikke medføre vægttab, fortæller DR’s Detektor. Alligevel kan statsministeren dog have en pointe.

Mængden er afgørende

Vores vægt påvirkes ikke af, hvornår vi spiser, men i stedet af, hvad og hvor meget vi spiser. Det fortæller lektor på Institut for Idræt og ernæring ved Københavns Universitet Thomas Meinert Larsen:

- Det, der påvirker ens vægt, det er, hvor meget vi spiser - og hvor meget vi forbrænder. Og den forbrænding er uændret uanset, om vi spiser om morgenen, eftermiddagen, aftenen eller for den sags skyld om natten, siger Thomas Meinert Larsen til Detektor.

Når man tager på - eller taber sig - så skyldes det, ifølge Thomas Meinert Larsen, at den samlede kalorie og energi-balance bliver forrykket over en periode. Hvis man spiser flere kalorier, end man forbrænder, så man tager på- hvis man spiser færre, så taber man sig.

Vi spiser søde sager om aftenen

Selv om det ikke er afgørende for forbrændingen, hvornår vi spiser, kan statsministerens kostråd alligevel have en effekt. Mange danskere spiser nemlig søde sager som eksempelvis slik og chokolade om aftenen, fortæller Thomas Meinert Larsen.

- Der er ingen tvivl om, at manges kostvaner i dag oftest har det med at spise usunde fødevarer om aftenen. Så hvis man ikke flytter maden til om morgenen, men helt skærer den væk eller reducerer den, så vil man faktisk kunne have en ret effektiv slankestrategi og reducere nogle kalorier om aftenen, siger Thomas Meinert Larsen til Detektor.

En undersøgelse fra Fødevareinstituttet på DTU om danskernes madvaner baseret på data fra 2011-2013 bekræfter, at danskere spiser mere slik, chokolade og popcorn om aftenen.

Undersøgelsen viser desuden, at kage er en populær spise som mellemmåltid og faktisk også til selve hovedmåltiderne, mens slik, chokolade og popcorn ofte bliver spist efter aftensmad – og inden morgenmad.

Se mere om faktatjekket i Detektor i aften kl. 21 på DR2.

Virker det her sundhedsråd for dig?"Det, du spiser efter 18, feder om natten."Detektor - DR har set nærmere på statsministerens slanketip.

Opslået af DR Nyheder på 16. marts 2016