Når coronavaccinen kommer: 48 timer efter kan den første dansker få vaccinen

Skrækscenariet er, at den korte holdbarhed gør, at vi spilder vacciner, siger ansvarlig for vaccinationen mod corona i Region Hovedstaden.

Margaret Keenan på 90 år blev den første brite, der blev vaccineret med Pfizer og Biontechs vaccination mod coronavirus tirsdag i denne uge. Om en måned kan den første dansker får det første stik. (Foto: POOL New © Scanpix)

Den 90-årige brite Margaret Keenan blev i går den første i verden, der fik covid-19-vaccinen fra Pfizer og Biontech, efter at den er blevet godkendt i Storbritannien.

Samtidig er danske myndigheder i fuld gang med at forberede det første stik til en dansker i starten af det nye år.

Når først vaccinen er i Danmark, kan det gå stærkt, siger Jonas Egebart, vicedirektør på Nordsjællands Hospital og formand for en særlig gruppe i Region Hovedstaden, der står for vaccinationsindsatsen mod corona.

- Vi arbejder med en plan om, at når vaccinen kommer, kan vi vaccinere inden for 48 timer, siger Jonas Egebart.

Han står i spidsen for gruppen, der blev nedsat for blot en uge siden og skal planlægge vaccination mod corona i landets største region med næsten to millioner indbyggere.

Tilsvarende grupper findes i landets fire andre regioner.

Det er Sundhedsstyrelsen, der lægger planen for, hvem der skal vaccineres først, og her er det blandt andet sundhedspersonale, ældre og patienter med kroniske sygdomme, der ventes at blive de første.

Det er blandet andet vaccinen fra Pfizer og Biontech, som lige nu bliver gransket nøje af Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), og ifølge Thomas Senderovitz, direktør i den danske Lægemiddelstyrelse forventer man, at EMA vil nå en afgørelse senest den 29. december.

- Hvis vaccinen bliver godkendt, kan vi have den i Danmark omkring den 4. eller 5. januar, siger Thomas Senderovitz.

Han beder danskerne have tålmodighed, selv om Storbritannien allerede har sat gang i vaccinationen.

- England har givet en nødautorisation, som vi ikke laver i Danmark og resten af EU. Vi har ventet længe på vaccinen, men det vil være utrolig utilgiveligt, hvis vi overså en lille detalje så tæt på målstregen, siger direktøren for Lægemiddelstyrelsen.

Vaccination i sporthaller

Hospitalerne skal ifølge Jonas Egebart mest bruges til at vaccinere alle ansatte og de patienter, der enten er indlagt eller er til kontrol på hospitalet.

Herefter er det meningen, at andre kan blive vaccineret i de vaccinationscentre, som er i gang med at blive oprettet i eksempelvis sportshaller.

- I første omgang bliver det sygeplejersker, der på hospitalerne skal stå for vaccinationen af danskerne. Hvem der skal stå for det på vaccinationscentrene, er ved at blive afklaret, siger Jonas Egebart.

Sådan kommer vaccinen

Det er Statens Serum Institut, der står for indkøbet og distributionen af vaccinen til de steder, hvor danskerne skal vaccineres.

Når det blandt andet gælder vaccinen fra Pfizer og Biontech, modtager Statens Serum Institut vaccinerne, der skal opbevares på en temperatur på minus 80 grader i særlige frysere.

Herefter bliver vaccinen kørt til regionernes centrale apoteker, der også opbevarer vaccinen på minus 80 grader.

Den sidste vej til danskerne går via en lastbil til hospitalerne eller vaccinationscentrene, der kan opbevare vaccinerne i særlige køleskabe, forklarer Jonas Egebart.

Det er er netop i den fase, at hele opgaven med vaccinationen af danskerne er særlig kritisk, for når først vaccinen har brudt den lave temperatur, skal den bruges inden fem døgn.

- Vi er både bekymret for, at vi ikke når at blive klar til at vaccinere tilpas mange mennesker, og at vi kommer til at spilde vaccinen, når der nu er knaphed. Det kan vi ikke acceptere, siger Jonas Egebart.

Jonas Egebart er vicedirektør på Nordsjællands Hospital og formand den gruppe, der skal planlægge vaccinationen af indbyggerne i landets største region med næsten to millioner indbyggere. (Foto: Søren Svendsen © Foto: Søren Svendsen)

Erfaringer fra influenzavaccine

Ifølge Statens Serum Institut er omkring 800.000 danskere i dette efterår blevet vaccineret mod influenza.

Et tal, der er særlig højt på grund af ekstra mange indkøbte vacciner som er en del af den ekstra beskyttelse af ældre over 65 år under coronapandemien.

Derfor understreger Jonas Egebart, at massevaccination ikke er en ukendt størrelse for sundhedsvæsenet.

- Selvfølgelig er det en langt større gruppe, når vi skal vaccinere alle mod corona, og efterspørgslen vil være stor, men det skal vi nok kunne håndtere, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk