Når hverdagen kun handler om sygdom – så laver 100 unge mad til dig og din familie

'Det kærlige måltid' har i to år delt gratis måltider ud til alvorligt syge i Aarhus. Nu er de også i gang i Aalborg.

(Foto: © Teitur Larsen)

Hvis mor, far, søster eller du selv bliver alvorlig syg, så kan madlavningen virke uoverskuelig.

Dét har Charlotte Thyberg oplevet, da hendes egen mor blev ramt af mavekræft. Og nu - fire år senere - har hun over 100 unge bag sig til at løse det problem. De laver 'kærlige måltider' til sygdomsramte familier.

Selv var hun voksen og for længst flyttet hjemmefra, da hendes mor blev syg. Alligevel var det tydeligt for Charlotte, at moren ikke havde overskud til madlavning samtidig med, at hun sloges med en alvorlig sygdom.

- Det var kun, når mine søstre og jeg var hjemme, at hun fik noget ordentligt mad. Hun havde ikke en gang overskud til at ringe og bestille take away.

Charlotte Thyberg endte med at miste sin mor til kræften. Nu sørger hun for, at andre med livstruende sygdomme får gratis, færdiglavede, sunde portioner aftensmad fire dage om ugen, så der er lidt mere energi og tid til hygge i de pressede hjem.

I dag sidder Charlotte Thyberg mest på kontoret, men nogle gange er hun stadig med til at tage opvasken eller levere maden til de syge. (Foto: © Teitur Larsen / Lærke Kromann)
I dag sidder Charlotte Thyberg mest på kontoret, men nogle gange er hun stadig med til at tage opvasken eller levere maden til de syge. (Foto: © Teitur Larsen / Lærke Kromann)

Sidste år leverede de flere end 10.000 måltider til familier og enlige, hvor alternativet ofte havde været en burger på McD, pakken med Knorrs lasagne eller ingen mad.

- Det er simpelt, det vi gør: Vi laver lækker mad, som skal være en hjælp for familierne. De bliver ikke kun mætte, de bliver også rørte. Og dét gør mig virkelig glad, fortæller Charlotte Thyberg.

Gretha har fået venner

I kælderkøkkenet i Aarhus står en enkelt kok. Resten er frivillige, som arbejder her en til to dage om ugen. De er unge, og nogle af dem har ikke selv et netværk i byen. Andre er sårbare, som sjældent bliver betegnet som en ressource. Men det gør de her.

For dem kan arbejdet i køkkenet være et skridt ud af ensomheden.

- Det er lidt svært at komme ind i det danske fællesskab, så for mig giver det rigtig god mening at gøre netop det her, siger 23-årige Gretha Kähler fra Kiel.

Hun kom til Danmark for at studere, men det var først, efter hun blev frivillig, at hun fik et netværk og venskaber blandt danskere på sin egen alder.

Hun får ingen løn, men synes, det er fedt at bruge sin fritid på at få venner samtidig med at hjælpe familier fra at gå halv- eller helsultne i seng.

- Det føles godt at gøre noget for andre, så jeg får selv meget ud af det.

I dag står menuen på fiskefrikadeller, bulgursalat og friskbagt brød. I posen kommer også et personligt brev, som Gretha Kähler er ved at skrive.

(Foto: © Teitur Larsen / Lærke Kromann)
(Foto: © Teitur Larsen / Lærke Kromann)

En tur til USA - og så sagde Charlotte op

Charlotte Thyberg har ikke selv fundet på konceptet. Det er bragt til Danmark fra San Francisco i USA, hvor hun var på ferie med sin familie i sommeren 2017. Det var hendes søster, der havde hørt om det, og så pakkede familien kufferten for at undersøge, hvad det gik ud på.

- At se med egne øjne, hvad de her unge kunne producere, pakke og levere til sygdomsramte familier. Dét gav mening.

Ceres Community Project kalder måltiderne for 'healing meals'. Her står Charlotte og hjælper de unge amerikanere med at pakke maden, som skal ud til alvorligt syge i San Francisco. (Foto: © (privat))

Når maden blev leveret, fik Charlotte en følelse i maven, som hun aldrig glemmer.

- Det var en så god fornemmelse, som jeg gerne ville have, at andre skulle opleve i kroppen.

Familien kom hjem en søndag - og mandag sagde Charlotte sit job som produktchef op. Et vellønnet job, som hun havde haft i 20 år.

- Jeg havde ikke noget at miste ud over mit gode arbejde. Det skulle være nu eller aldrig. Fra første dag har jeg troet på, at det kunne lade sig gøre.

Få måneder senere blev det første måltid leveret på dansk jord.

Kræftsyge Lars: 'Det er ikke bare mad'

Lars Wichmann er en af de aarhusianere, som får måltider ind ad døren. Han er blevet opereret for prostatakræft og forsøger at komme på benene igen.

- Det er jo ikke bare mad. Det er en meget kærlig opmærksomhed. Det giver energi, og her tænker jeg ikke kun på vitaminerne i maden, siger han og fortæller, at den lille hilsen i nettet gør stort indtryk på ham.

- Jeg er vildt rørt og varm indeni. Det er helt fantastisk at vide, at de unge mennesker står og laver det her. Jeg skal finde på en måde at sige tak på, for det har de fortjent.

Selvom Charlotte Thyberg har uddelt hundredvis af måltider, så er det en stor oplevelse hver gang. I dag græder hun, da hun lukker Lars' dør og går tilbage mod bilen.

- Jeg bliver så rørt hver gang. Når jeg hører dem sige, hvor stor en betydning, det gør for dem, så bliver jeg virkelig bekræftet i, at det er det rigtige, vi gør.

Lige nu findes Det kærlige måltid kun i Aarhus og i Aalborg. Drømmen er at udvide til flere byer, når pengene er til det.