Når kæledyr er med til at redde liv: Hvad er det, de pelsede venner gør ved os mennesker?

Dyr kan afstresse os, siger professor og overlæge.

Flest foretrækker hunden som deres foretrukne kæledyr, viser undersøgelse. Og de psykiske fordele ved at have hund kan være store, fortæller ekspert.

En hund, der hjælper en PTSD-ramt gennem nattesøvnen. Terapi på hesteryg. Beboere på plejehjem, der får lys i øjnene, når dyr kommer på visit. Fører-hunde. Narko-hunde.

Eksemplerne er mange, når det handler om, hvordan dyr af den ene eller den anden art hjælper os mennesker på alle mulige forskellige måder.

Men hvad er det, de både små og store kræ gør ved os mennesker?

De kan faktisk gøre flere ting, fortæller Poul Videbech, der er professor i psykiatri og overlæge på Psykiatrisk Center Glostrup. Han har især forsket i, hvad der sker i hjernen ved svære despressioner, men han har også haft alvorligt syge patienter, hvor kæledyret har spillet en afgørende rolle.

- Jeg har faktisk mødt mennesker, der har sagt, at det eneste, der afholdt dem fra at begå selvmord, det var, at de havde en hund, siger han og fortsætter:

- Der tænker jeg jo, puh, det var sandelig godt, de havde den hund, ikke? Så er de blevet raske bagefter.

Dyr kan afstresse mennesker

Men det er ikke kun folk, der er meget syge af for eksempel en depression, der kan have glæde af kæledyr. Det er meget mangfoldigt det, der sker i hjernen, når vi er omkring dyr, men kæledyr kan få os til at stresse af, siger Poul Videbech.

- Det sidste nye har vist sig, at når man har kontakt med et dyr - eller et andet menneske - så stiger mængden af det stof, der hedder oxytocin i hjernen, som har betydning for vores tilknytning til et andet væsen, siger professoren og fortsætter:

- Det er formentlig beregnet til mennesker, men det virker altså også ved kæledyr, når man knytter sig til det dyr. Det opleves som afspænding og afstresning, når man har med dyr at gøre.

Alle goderne, som kæledyr kan give, får du selvfølgelig kun, hvis du kan lide at omgås dyr.

Knap halvdelen af alle danske husstande holder mindst et kæledyr af den ene eller anden art. Det kan en undersøgelse lavet af Epinion for Dyrenes Beskyttelse fortælle.

Hvilke kæledyr har flest danskere?

  • Hunden og katten er de to mest populære kæledyr blandt danskerne, viser en rundspørge foretaget af Epinion for Dyrenes Beskyttelse.

  • Her svarer 23 procent, at de har en hund, mens 21 procent siger, de har kat. Fem procent har kaniner eller andre gnavere.

  • Bemærk: Man har kunne give flere svar.

Gør meget basale ting for os

Uanset om vi er raske eller syge, har vi brug for glæde i hverdagen, og det kan kæledyr altså være med til at give os, fortæller professoren.

- Det er meget basale ting, som de egentlig kan gøre for os alle sammen, men hvor det lige rammer plet er i forhold til psykiske sygdomme.

Ved depression, angst eller ved posttraumatisk stress kan det være svært for eksempel at komme ud af sengen om morgenen, gå ud af sin hoveddør og skabe kontakt med andre mennesker.

Men det kræver eksempelvis en hund. At du kommer op og går tur med det firbenede væsen, og det er jo ikke helt ualmindeligt, at du så falder i snak med andre hunde-ejere på vejen.

Lige netop den kontakt er virkelig god for eksempelvis psykisk syge, siger Poul Videbech, og i kombination med at få sollys, frisk luft og motion på turen hjælper det psykisk syge godt på vej.

- Jeg kender mange patienter, der har sagt, at hvis ikke det var for hunden, så havde de ligget i deres seng hele dagen. Det er i hvert fald ikke sundt at ligge i sengen hele dagen, for så bliver ens selvtillid og selvværd også mindre og mindre, siger han.

- Til sidst kan man slet ingenting, så det der med at have en hund, der hanker op i én og siger, at nu skal vi altså ud og gå, for jeg skal tisse, har stor værdi.

Holdt patienter fra at begå selvmord

Og flere gange har Poul Videbech også været ude for, at patienter har sagt, at hvis det ikke var for hunden, havde de taget deres eget liv.

Mange af de patienter, professoren og overlægen har i behandling, er mennesker med meget svære depressioner, som ofte balancerer på randen af selvmord.

- Det er helt fantastisk, at selvom man har det så dårligt, føler man sig forpligtet over for det lille kræ og sørger for at gå tur med det.

Selvom det også er et stort arbejde at tage sig af et andet levende væsen, når du ikke har det godt, kan det at tage sig af en hund være med til at styrke ens selvværd, hvis du er ramt af en psykisk lidelse.

- Tit vil det være sådan, at mennesker med psykiske lidelser føler sig isoleret og føler sig som usle mennesker, som ingen kan holde af, og det er fuldstændig umuligt at omgås en hund uden at opdage, at den er helt vild med én, siger Poul Videbech.

Hvorfor kan en hund gøre så stor en forskel?

Poul Videbech er selv et hundemenneske, og hans kone og ham har flere firbenede venner i hjemmet.

- Mennesker har levet sammen med hunden i tusinder af år. Det, som hunde er fantastiske til, er at hacke sig ind i vores følelsesmæssige systemer i hjernen. Det, vi kalder det limbiske system, fortæller han.

Igennem flere tusind år har hunden altså luret, hvordan den kommer ind under huden på os mennesker.

- De har regnet ud, hvordan skal de påvirke os følelsesmæssigt, så de får mad, husly, kærlighed og beskyttelse, og det er lykkes dem rigtig godt, Vi er så glade for dem og køber dyrt foder og lækkerbiskener. Mennesket har brug for beskyttelse – og omvendt. Det har begge arter udviklet gennem årtusinder til det perfekte.

Du kan se og høre meget mere om, hvad kæledyr gør ved menneskers mentale og fysiske helbred i Sundhedsmagasinet i aften klokken 21.55 eller allerede nu på DR TV.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter