Når valget udskrives: Der kommer endnu flere ansigter på lygtepælene

Trykkeri har oplevet en fordobling i bestillinger af valgplakater, og partier bekræfter stigning.

Koncerndirektør i LaserTryk.dk Anders Grønborg har oplevet en kraftig stigning i antallet af valgplakatsordrer. (© DR)

Lygtepæle landet over kan godt begynde at bryde pæren med bekymringer om, at det næste folketingsvalg kommer til at være en ekstra tung byrde for dem. Bogstaveligt talt.

Landets partier trykker nemlig flere, i enkelte tilfælde langt flere, valgplakater end ved tidligere valg. Det viser en rundringning, DR Nyheder har foretaget.

Både Konservative og Socialistisk Folkeparti bekræfter, at de har sat flere plakater i tryk end normalt, mens Enhedslisten og Dansk Folkeparti fortæller, at stigningen i antal valgplakater hos dem har været 'meget stor'.

Socialdemokraterne og Venstre har ikke et overblik over, om Lars Løkke og Helle Thorning og Co.'s ansigter er blevet printet på portrætplakater flere gange end tidligere.

Trykkeri bekræfter

Et af Danmarks største trykkerier af valgplakater - LaserTryk.dk - bekræfter billedet.

Men selvom materialet på mange af plakaterne, som ruller ud fra det østjyske, er nye og moderne, er der ifølge Anders Grønborg ikke meget innovation i motiverne.

- Jeg ville ønske, jeg kunne rapportere om en ny og spændende trend, men det er mit klare indtryk, at de fuldstændigt ligner sig selv, siger han med et grin.">http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5530f3b26187a405101c60dc

Ved det kommende valg har LaserTryk.dk trykt flere end 58.000 valgplakater til lygtepæle for kandidater fra alle partier.

Det er dobbelt så mange som ved valget i 2011, hvor oplaget var cirka 27.400, viser firmaets interne opgørelse - og valget er som bekendt endnu ikke udskrevet.

- For det første er det blevet billigere at lave tryksager, og så er der kommet en ny type valgplakater, som har været et stort hit, siger Anders Grønborg, koncerdirektør og daglig leder i LaserTryk.dk.

Denne gang bliver en del af valgplakaterne nemlig trykt på såkaldte kanalplader af polycarbonat.

Normalt bliver valgbillederne leveret på en brun masonitplade, men kanalpladerne er mere ubøjelige og derfor bl.a. lettere at have liggende i kandidatbilen end masonitten af træfibre.

Plakater ligner sig selv

Plakatordrerne kommer i bølger, og kort efter nytår var der særligt travlt i trykkeriet i Aarhus.

- Lige omkring årsskiftet og Helles nytårstale var der run på, men siden er det stilnet lidt af. Det er som om, at de ligger klar på partikontorerne, og at de bare venter på, at der bliver trykket på knappen, fortæller Anders Grønborg.

Men selvom materialet på mange af plakaterne, som ruller ud fra det østjyske, er nye og moderne, er der ifølge Anders Grønborg ikke meget innovation i motiverne.

- Jeg ville ønske, jeg kunne rapportere om en ny og spændende trend, men det er mit klare indtryk, at de fuldstændigt ligner sig selv, siger han med et grin.