Nabo til truede iranere: Det er lidt skræmmende

Thomas Lauridsen havde aldrig forestillet sig, at hans naboer var omdrejningspunkt for massiv politiaktion.

Thomas Lauridsen kan spejde direkte ned på den bygning, hvor en gruppe af truede iranere holder til. (© (c) DR)

Thomas Lauridsen bor i et helt almindeligt og stille kvarter i Ringsted.

I dag er dog bestemt ikke en dag som alle andre. Han har nemlig fundet ud af, at hans naboer fredag var hovedrolleindehaverne i den største politiaktion i nyere tid.

I nabobygningen, der blot er fire meter fra hans lejlighed, holder gruppen ASMLA nemlig til.

Det er en gruppe af iranere, som kæmper for, at det sydvestlige Iran omkring byen Ahvaz skal løsrives og blive sin egen nation.

Ifølge DR Nyheders oplysninger var det personer i denne gruppe, som PET vurderer, at der er konkrete trusler mod.

Det førte fredag til, at Danmark nærmest blev lukket ned i flere timer, hvor både Storebæltsbroen og Øresundsbroen var lukkede i flere timer i begge retninger.

Thomas Lauridsen fulgte selv sagen, men havde aldrig i sin vildeste fantasi forestillet sig, at hans naboer havde noget at gøre med det.

- Det slog mig slet ikke, at de kunne have noget at gøre med politiaktionen i fredags. Det er lidt skræmmende at finde ud af, at de har haft noget at gøre med det, siger han og fortæller, at personerne, der kommer på adressen er helt stille og rolige, og at der aldrig er foregået noget ballade.

Hvordan har du det med, at dine naboer har været udsat for trusler?

- Det er lidt utrygt, men man må tro, at der bliver passet på en nu. Det er ikke noget, som man skal gå og tænke på, siger han.

Thomas Lauridsen fortæller, at der har været helt stille ved bygningen siden i fredags, hvor aktionen fandt sted.

Borgmester blev meget overrasket

At Ringsted havde noget at gøre med politiaktionen i fredags har også overrasket kommunens borgmester, Henrik Hvidesten (V).

Han vidste intet om, at borgere i kommunen var truet, før han så TV Avisen klokken 21.30 i aftes.

Det fik borgmesteren til i morges at kontakte ledelsen i Midt- og Vestsjællands Politi, hvor politiet lovede at holde ham orienteret, hvis der skulle være grund til bekymring for kommunens borgere.

- Når Ringsted Kommune bliver nævnt i forbindelse med så stor en politiaktion som i fredags, så er der grund til at skærpe opmærksomheden, siger borgmesteren.

Hvad fortalte politiet dig under samtalen?

- Politiet har fortalt mig alt det, de kunne – og det er jo ikke ret meget, politiet kan sige på nuværende tidspunkt. Men jeg er tryg ved, at politiet vil orientere mig eller øvrige borgere i kommunen, hvis der er grund til bekymring for nogen i kommunen, siger Henrik Hvidesten.

DR Nyheder har forsøgt at få en kommentar fra Københavns Politi, Justitsministeriet og PET. Indtil videre har ingen af disse ønsket at udtale sig om DR Nyheders oplysninger.

DR Nyheder har i flere dage også forsøgt at få en kommentar fra flere af de truede iranere - indtil videre forgæves.