Nægter sig skyldig i forsøg på terror: Politi fandt paryk, stjålne våben, IS-flag og bombeopskrift

De tre tiltalte - to brødre og den enes hustru - nægter sig skyldig i forsøg på terror.

Politiet fandt flere genstande på to adresser i Holbæk, som man mener skulle bruges til at udføre en terrorhandling enten i Danmark eller Tyskland. (Foto: © (Foto: (Foto: Byrd/Rene Lind))

Menneskeliv i en radius på 45 meter havde været i fare, hvis kemikalier fundet i en villa i Holbæk sidste år var blevet brugt til at lave en bombelignede genstand.

Det fremlagde specialanklager John Catre Nielsen i Retten i Holbæk i dag, hvor tre personer sidder tiltalt for forsøg på terror.

De tre personer - to brødre og den enes hustru - nægter sig skyldige i anklagerne om, at de var i gang med at planlægge et terrorangreb på et ukendt sted i enten Danmark eller udlandet.

Bevogtet af betjente både i og uden for retslokalet sad de roligt og lyttede til anklagerens opremsning af de mange genstande, som politiet fandt på deres adresser.

Ifølge en udregning fra Beredsskabstyrelsen, kunne man ud fra flere ingredienser på adressen i Holbæk lave en sprænggenstand på 12 kilo eller flere mindre genstande.

Og ifølge Ammunitionsrydningstjenesten kunne man gøre personskaden større ved at tilføje genstanden for eksempel stålkugler.

- Den bemærkning er særligt interessant, fordi politiet også fandt stålkugler på adressen i Holbæk. Der blev i alt fundet 166 styk, sagde anklageren under sin præsentation af sagen.

Apotekerhaven i Holbæk fredag den 12. februar 2021. Et af de steder politiet ransagede i forbindelse med sagen. (Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix) (Foto: © Claus bech, Ritzau Scanpix)

Fandt kuffert med paryk og maskinpistol i dametaske

Politiets lange efterforskning af sagen har indtil videre været holdt hemmelig for offentligheden.

Men i dag løftede anklageren sløret for flere af de beviser, som ifølge politiet peger på, at de tre tiltalte var i gang med at forberede en terrorhandling.

Anklageren viste for eksempel billeder af flere funktionsdygtige skydevåben fundet på ægteparrets adresse i Holbæk.

En Scorpion-maskinpistol var gemt i en dametaske under en seng, mens en riffel med kikkertsigte blev fundet i et skur. Den var ifølge anklageren meldt stjålet fra en privatbolig i 2012.

- Politiet fandt også en kuffert på adressen. Den indeholdt camouflagefarvede walkie talkies, lygter, hatte, øresnegle og en paryk, nævner John Catre blandt andet.

Også en kasket med indbygget kamerafunktion og briller, der kan videooptage, blev fundet under ransagningerne.

I alt 13 personer blev anholdt og sigtet af dansk politi i forbindelse med aktionen i Holbæk. 10 er siden løsladt igen, og en af dem har tidligere fortalt sin historie til DR i 21 Søndag. Se et klip her.

Ombygget mobiltelefon og mad dekoreret med IS-flag

Anklager John Catre Nielsen brugte formiddagen på at beskrive de mange fund på villavejen i Holbæk og en række elektroniske genstande som mobiltelefoner og harddiske.

Udover våben og kemikalier fandt politiet fyrværkeri, ombyggede mobiltelefoner og fjernstyrede legetøjsbiler, som ifølge politiet skulle bruges som detonatorer til sprængladninger.

På den 35-årige tiltaltes mobiltelefon fandt politiet propagandavideoer med islamistisk indhold, som han havde set lige op til sin anholdelse i februar 2021.

Anklageren viste også flere billeder fra computere, harddiske og mobiltelefoner. For eksempel et billede af den 35-årige tiltalte iført militærtøj og en sort vest med IS-logo og et andet billede fra en middag, hvor maden var dekoreret med små, sorte IS-flag.

Politiet fandt også et stykke papir med det, der kan være en bombeopskrift.

- Den tiltalte vil formentlig sige, at det skulle indkøbes til at lave fyrværkeri, som er hans store interesse. Men det mener anklagemyndigheden ikke, lød det fra anklager Kirsten Jensen.

De tre personer har endnu ikke haft mulighed for at komme med deres forklaring i sagen. Det vil ske over flere retsdage de næste uger.

Blev kontaktet af tysk forbundspoliti

Det var tysk politi, der i begyndelsen af 2021 kontaktede Politiets Efterretningstjeneste (PET).

Det tyske forbundspoliti havde fundet frem til, at der kunne være personer i Danmark, som havde bestilt kemikalier til at fremstille muligt sprængstof.

- En person havde via en e-mail-adresse bestilt fem kilo sulfatpulver og fem kilo aluminiumspulver, fortalte anklager John Catre Nielsen i retten.

- I den her orientering nævnte tysk politi også, at en person med samme e-mail tidligere havde bestilt tændsnor.

Tysk politi foretog en ransagning af en adresse i den tyske by Dessau, og her fandt man blandt andet fire kilo sort krudt, tændsnor og et hjemmelavet IS-flag.

– Derudover finder man en koran, hvor der er understregede passager, der angiveligt skulle handle om drab på vantro, fortalte John Catre Nielsen.

PET slog sammen med Midt- og Vestsjællands Politi til den 6. februar. Her blev i alt 13 personer anholdt på flere forskellige adresser i både Holbæk og Gentofte.

Sigtelsen mod de 10 personer er dog under efterforskningen blevet droppet.

Der er afsat over 30 dage til sagen ved retten i Holbæk.