Nærpolitistationer har ikke den store effekt på trygheden, men vi elsker dem alligevel

Før 2007 var der noget, der mindede om nærpolitistationer, men de gjorde det ikke tryggere at være dansker, siger forsker.

Hvis regeringens ønske om mere nærpoliti bliver til virkelighed, vil man i fremtiden oftere kunne møde betjente i de områder, hvor der nu er langt til nærmeste politistation (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

- Det her handler om det nære. Det handler om, at vi skal tilbage til en situation, hvor man er tryg ved, at der er en politistation i nærheden.

Ovenstående er regeringens ambition for den nye politireform, som justitsminister Nick Hækkerup (S) har fremlagt et udspil til i dag. Han vil blandt andet have oprettet 20 nye nærpolitistationer fordelt i hele landet.

Men nærpolitistationer har ikke været en ren succeshistorie tidligere. Det siger politiforsker ved Københavns Professionshøjskole Adam Diderichsen.

Inden en politireform - som Socialdemokratiet var en del af - i 2007 centraliserede store dele af politiet, havde vi nemlig noget, der mindede om nærpolitistationer i Danmark. Siden er antallet af politistationer reduceret med over 30 procent.

- Vi har egentlig lidt blandede erfaringer med det. De gange, man har forsøgt virkelig at arbejde intensivt med nærpolitiarbejde i Danmark, har erfaringerne været, at det ikke har den store effektborgernes tryghed, siger han.

- Og så har det en lille, men ret usikker effekt på kriminalitetsniveauet i de områder, man har arbejdet med det.

Det er baggrunden for, at man siden 2007 har arbejdet på at lave flere store, centrale politistationer.

Derfor kan det måske undre, at regeringen nu vil tilbage til at satse på flere mindre politienheder. Især fordi der ifølge Adam Diderichsen var nogle fordele ved de større stationer.

- De store enheder er måske i virkeligheden bedre til den del, der handler om at være hurtigt til stede, når borgerne har brug for hjælp.

Men ifølge politiforskeren er tankegangen om et nært politi bare utrolig populær blandt borgerne.

Tryghed - tre timer om dagen

Justitsminister Nick Hækkerup fremlagde tidligere i dag et udspil til en politireform, der ifølge ham skal gøre op med de sidste 20 års centralisering på området.

Socialdemokratiets udspil til en politireform lægger op til, at der skal åbne ti øst for Storebælt og ti vest for Storebælt.

De skal hver især have åbent mindst 15 timer om ugen. Det svarer til tre timers åbent i hverdagene og så lukkede kontorer hen over weekenden.

Men kriminalitet bliver ikke kun begået i kontortimerne, hvor der vil være betjente på arbejde på nærpolitistationerne.

Men det vil alligevel give mere tryghed for borgere, mener justitsministeren.

- Det vil nok være i overkanten at forvente, at forbrydelserne bliver lagt præcis der, hvor åbningstiden kommer til at ligge. Nærheden af at tale med en betjent, nærheden af at kunne følge op, nærheden af at møde betjenten, den har selvstændig værdig, siger justitsminister Nick Hækkerup.

Og så vil der være politi til at patruljere i området ud fra de nye nærstationer, tilføjer han.

Men i Venstre er man ikke umiddelbart klar til at støtte ideen om flere nærstationer. Det siger Preben Bang Henriksen, der er formand for Retsudvalget.

- Udfordringen ved nærstationer, i det omfang vi kender dem i dag, det er, at folk får en falsk tryghedsfornemmelse. Folk tror, der er betjente hele natten, men det er der altså ikke.

Det er byrådsmedlem i Slagelse Kommune for Venstre Ebbe Jens Ahlgren enig i. Derfor synes han ikke, at politistationer, der kun er bemandet 15 timer om ugen, giver mening.

- Skal man have en politistation i sådan et her område, så skal den være fuldbemandet - Og det er i 24 timer. For det er typisk i aftentimerne, at der bliver begået kriminalitet. Det er ikke om formiddagen.

Til det siger justitsminister Nick Hækkerup, at han synes, at 15 timers åbningstid om ugen på 20 nye stationer er "ganske pænt" og tilføjer:

- Det vil give ret meget nærhed.

Skaber tillid, at man kender sin lokale betjent

Nærpolitistationerne har den fordel, at de er gode til at skabe tillid mellem politi og borger, forklarer politiforsker Adam Diderichsen.

- Og det er også super vigtigt, at borgerne har tillid til, at det er nogle fornuftige mennesker, der er i politiet.

Især i det forebyggende arbejde med børn og unge betyder tilliden mellem politi og borger rigtig meget, siger han.

- Så nærpolitiet kan sagtens spille en rolle, vi skal bare være skarpe på, hvad vi kan forvente af dem, og hvad vi måske ikke skal forvente af dem.

Og det er ikke kun blandt borgerne, at konceptet om nærpoliti er populært.

John Hansen er fællestillidsrepræsentant hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi og medlem af hovedbestyrelsen i Politiforbundet. Han fortæller, at der også er et ønske fra tillidsmændene i Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi om at få politiet tættere på borgerne.

- For os er det vigtigt, at man kommer mere ud til borgerne, så de føler, at vi er i øjenhøjde med dem, siger han.