Næsten en million fordrevet fra Kosovo

SIDEHISTORIE

Den seneste bølge af flygtninge, der kommer ud af Kosovo, erresultatet af systematisk deportation, og den omfatter nu alleindbyggere i den serbiske provins, oplyste FNsflygtningehøjkommisariat (UNHCR) tirsdag.

UNHCR opgjorde det samlede antal af fordrevne fra Kosovo til957.913 personer i de 15 måneder, krisen nu har varet. FN advaredeom, at den fortsatte strøm af mennesker kan føre til en ny krise iflygtningelejrene, der ikke kan rumme flere.

Det samlede antal flygtninge i Makedonien var tirsdag 247.000.Heraf er der alene i de sidste tre dage kommet 22.000 nye. Albanienhar taget imod i alt 440.000.

- Dette kan være det sidste træk. Alle bliver drevet ud nu. Viser meget gamle mennesker, som normalt bliver tilbage trods deværste omstændigheder, men de kommer også nu, sagde Ron Redmond,UNHCRs talsmand.

- Disse fordrivelser er meget velorganiserede og velforberedte.De tog og busser, som transporterer flygtningene ud, kommer frameget forskellige dele af Kosovo, tilføjede Redmond.

Han sagde også, at flygtninge er blevet tvunget til at betalefor deres >transport I Albanien sås tirsdag tegn på den sammeklapjagts-politik med at fordrive alle, da omkring 100 etniskealbanere, der havde siddet fængslet i Mitrovica, ankom tilgrænseovergangen ved Morina i Albanien. De var i den kummerligsteforfatning og to af dem faldt om, da de nåede over grænsen.

Mange af mændene græd og endnu flere kunne knapt gå længereefter seks dages vandring for de heldige, mens de mest uheldige harværet en måned undervejs.

Over 1000 fanger er de sidste tre dage blevet gennet overgrænsen, hvor de fortæller uhyggelige beretninger om mishandling ogom, at mange tusinder stadig er tilbage i Kosovo.

- Der er mange gamle, syge og handicappede mænd i Mitrovica. Debeskyldes alle for terrorisme, sagde manden Ragip til det franskenyhedsbureau AFP.

Han tilføjede, at hans to brødre, hvor af den ene erhandicappet, og børn helt ned til 14 års alderen holdes tilbage ifængslet af serbiske politifolk.

Ragip fortalte videre, at serbisk politi var kommet til hanslandsby, Vucitern, i nærheden af Mitrovica.

- De jog kvinder og børn til én side, mens de opdelte mændene itre grupper: Drenge fra 10-18 år i en, dem mellem 18 og 20 i enanden og endelig resten fra 20-60 år i en tredje. Den sidste gruppeblev ført til Mitrovica, de andre ved vi intet om, sagde han.

De frigivne fanger blev bragt til lejre i Kukes 30 km fragrænsen, hvor de største albanske modtagelseslejre er opført.

- Hvis denne strøm fortsætter, hvis vi får op mod 8.000-10.000om dagen, så har vi katastrofen, og det vil sætte vores lejreskapacitet under stor belastning. De bliver atter overfyldte, sagdeUNHCRs Redmond i Makedoniens hovedstad Skopje tirsdag og tilføjede,at opførelsen af en ny flygtningelejr vil tage 10-15 dage.

Samtidig frygter hjælpeorganisationer, at en hel generation afunge og børn er tabt eller i hvert fald mærket for livet, dahalvdelen af alle flygtningene fra Kosovo er børn eller unge under18 år.

- 40 pct. er under 14 år, og 20.000 er under et år. Mindst 1000babier er blevet født, siden krisen begyndte i marts iflygtningelejre, ja under åben himmel, uden kuvøser, vugger, el,uden lægetilsyn, uden vand - uden noget som helst, sagde NATOstalsmand, Jamie Shea i Bruxelles tirsdag på den dagligepressekonference.

- Vi taler ikke om et par eller nogle spædbørn. Dette er en heltabt generation, sagde Shea.

UNHCRs tal for kosovoalbanske flygtninge i andre lande i områdetvar tirsdag: 64.200 i Montenegro, 21.500 i Bosnien-Hercegovina ogcirka 60.000 i Serbien, selv om tallet ikke kunne bekræftes.

Godt 50.000 kosovoflygtninge er indtil nu fløjet til andre landei Europa, USA samt Australien.

Facebook
Twitter