Næsten umuligt at få penge til staten i Britta Nielsen-sag: Heste er væk eller intet værd

Millioner brugt i hesteverdenen har i dag ingen værdi, lyder det fra statens kurator.

Britta Nielsens døtre, Samina Hayat (tv.) og Jamilla Hayat (th.) i forbindelse med interview i programmet 'Brittas døtre taler ud', som Kanal 5 bragte i november 2018. (Foto: © Discovery Networks Danmark/'Brit, Scanpix)

Selvom Britta Nielsen i dag får dom i sagen om svindel for 117 millioner kroner, har staten fortsat et stort udestående med den tidligere betroede medarbejder i Socialstyrelsen.

Statens kurator arbejder nemlig stadig på at få en del af svindelpengene tilbage i den danske statskasse.

I det forsøg er blikket ikke kun rettet mod Britta Nielsen, men også mod hendes datter Samina Hayat.

Det fremgår af den seneste redegørelse over datterens værdier, som kurator Boris Frederiksen har afleveret til Sø- og Handelsretten.

- Vi har realiseret det, vi har kunnet finde. Det har været begrænset i forhold til den skyld, der er anmeldt. Det gælder både for moderens og datterens konkursboer, siger Boris Frederiksen.

Han har ansvaret for at undersøge, hvad der kan komme tilbage til Socialstyrelsen, nu hvor både Britta Nielsen og hendes datter Samina Hayat er blevet erklæret konkurs.

Hesteoverførsler for et tocifret millionbeløb

De formodede svindelmillioner har Samina Hayat primært brugt på køb af dyre sportsheste, som har været hendes helt store interesse i årevis.

Men det har været nærmest umuligt at hente penge hjem til statskassen fra hesteinvesteringerne.

- Vi kan se, at der er hesteoverførsler for et tocifret millionbeløb, men vi får næsten ingenting tilbage til staten fra hestekøb, fortæller Boris Frederiksen.

- Vi har kigget på de heste, der har været ejet i både privat regi og firmamæssigt i Tyskland og Holland. Fællestrækket er, at de enten er solgt med tab, eller at der har været så store omkostninger til opstalding og andet, at de ikke har nogen væsentlig værdi.

En hest er væk - to er skadede

Af kuratorens redegørelse fremgår det, at man har brugt en del energi på at få overblik over, hvad datterens ejerskab af en række heste er værd.

Her er det kommet frem, at datteren har overdraget det delvise ejerskab af tre heste til en person i udlandet.

Den samlede værdi af ejerskabet er på 280.000 kroner, men datteren har ikke fået pengene, viser dokumenterne.

- På trods af flere rykkere har den pågældende person endnu ikke besvaret kurators henvendelser. Det komplicerer processen, at personen ikke er bosiddende i Danmark, står der i redegørelsen.

Der er også problemer med to andre heste i udlandet.

En hest har kurator helt opgivet at finde. Den er blevet væk.

- Det er ikke lykkedes kurator at lokalisere hesten, der efter det oplyste er videregivet til ukendt tredjemand i Tyskland. Skyldneren ved ikke, hvor hesten er, skriver kurator.

Skyldneren er her Britta Nielsens datter, Samina Hayat.

En anden hest, delvist ejet af datteren i Tyskland, er angiveligt så syg, at den nok ikke har nogen værdi. Det skal en dyrlæge nu afklare.

Britta Nielsen købte i 2007 årets dyreste springhesteføl på auktion til 175.000 kroner, som datteren, Samina Hayat, fik. (© Mediehuset Wiegaarden)

Skadet hest venter føl

Samme billede tegner sig i forhold til datterens heste i Danmark.

Britta Nielsens datter har solgt sit delvise ejerskab af en hest her i landet for cirka 34.000 kroner, og de penge ville kurator gerne hente tilbage til den danske statskasse.

Men ifølge redegørelsen har den anden ejer af hesten haft så store udgifter til stald og dyrlæge, at de kan ende med at overstige de 34.000 kroner.

Dertil kommer endnu en hest, som Samina Hayat delvist ejer i Danmark. Hesten er skadet og kan derfor ikke længere bruges til sport.

Til gengæld venter den hest føl i år, og det kan betyde penge til statskassen.

Derfor har kurator planer om at få en ekspert til at vurdere værdien af både hest og føl ved at gennemgå hestens stamtavler.

Men også her har den anden ejer haft store udgifter til stald, dyrlæge og smed, nemlig over 200.000 kroner. De penge skal trækkes fra hestens værdi.

- Hestene har nok desværre haft den funktion, at de har været en forbrugsgenstand, men der har ikke været nogen varig værdi på dem, lyder vurderingen fra Boris Frederiksen.

Britta Nielsens hus i Hvidovre og et fritidshus i Sverige har været det mest indbringende for konkursboet, fortæller kurator Boris Frederiksen. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Skattegæld i Tyskland

Britta Nielsens datter Samina Hayat har gennem flere år haft virksomhed i både Tyskland og Holland, som har handlet med heste.

Men heller ikke i de firmaer er der mange penge at hente hjem til den danske stat.

- Vi har undersøgt, om det kunne svare sig at gå efter selskaberne, og der har vurderingen været, at det kunne nok ikke tilføre nogle penge, lyder det fra Boris Frederiksen.

I det hollandske firma er der nemlig ingen værdier, fremgår det af kurators redegørelse.

Og der er heller ingen penge i det tyske firma, som i stedet skylder en kvart million til det tyske skattevæsen.

Hvad forventer I at få tilbage fra datterens konkursbo?

- Jeg kan ikke sætte et præcist beløb på, men det er ganske lidt, som vi forventer at få tilbage, siger Boris Frederiksen.

Politiet har dog beslaglagt 113.000 kroner på datterens bankkonti i Danmark samt en Mercedes fra 2014, ligesom der er beslaglagt over 200.000 kroner på konti i Holland.

Samlet set er billedet lige nu, at kurator har fået fat på værdier for 5-6 millioner kroner i sagen om svindel for 117 millioner kroner.

Salget af Britta Nielsens hus i Hvidovre udgør den største post.

Om sagen

  • Britta Nielsen er tiltalt for at have svindlet Socialstyrelsen for 117 millioner kroner fra 1993 til 2018.

  • Hendes tre børn er tiltalt for groft hæleri ved at have modtaget penge fra moren.

  • De tre voksne børn nægter sig skyldige.

  • Britta Nielsen har erkendt at have overført millioner til sig selv fra sin tidligere arbejdsplads.