Nævn: Syrere får lov til at blive i Danmark

Flygtningenævnet fastslår, at syrisk flygtningefamilie får forlænget opholdstilladelse.

Flygtningenævnet har fastslået, at en syrisk familie fra Damaskus-området kan blive i Danmark trods en forbedret sikkerhedsmæssig situation i området. (Foto: Bassam Khabieh © Scanpix)

I en principiel afgørelse slår Flygtningenævnet fast, at et syrisk ægtepar og deres børn kan blive i Danmark.

Dermed omgør nævnet Udlændingestyrelselsens afvisning på en forlængelse af familiens opholdstilladelse.

Udlændingestyrelsen havde begrundet afvisningen med, at de sikkerhedsmæssige forhold var forbedret i Syrien, og at det dermed var muligt at hjemsende syrere med midlertidig opholdstilladelse.

Men det har Flygtningenævnet nu afvist.

- Klagerne er etniske arabere og sunni-muslimer fra en forstad til Damaskus, Syrien. Den mandlige klager har som asylmotiv henvist til, at han ved en tilbagevenden til Syrien frygter, at hans familie bliver slået ihjel som følge af krigen, skriver Flygtningenævnet i afgørelsen.

Nævnet finder "det sandsynliggjort, at den mandlige klager ved en tilbagevenden til Syrien risikerer forfølgelse som følge af, at de syriske myndigheder anser ham for politisk aktiv og modstander af styret".

Nævn: Ægtepar har talt usandt

Flygtningenævnet skriver dog også, at ægteparret har afgivet "divergerende forklaringer om alle centrale dele af asylmotivet og det i så massivt et omfang, at dette ikke kan forklares."

- Der er således intet grundlag for at antage, at den mandlige klager har deltaget i demonstrationer, været tilbageholdt af myndighederne, eller været genindkaldt til militæret, skriver Flygtningenævnet.

På trods af, at Flygtningenævnet har vurderet, at flere af ægteparrets oplysninger var ukorrekte, er familien udsat som følge af medie-eksponeringen, da de har udtalt sig i interviews til avisen Berlingske, skriver nævnet:

- Uanset at den mandlige klager ikke har været politisk aktiv, vil han på grund af avisartiklen for de syriske myndigheder fremstå som værende modstander af det syriske styre.

Første afgørelse i en række sager

Afgørelsen er den første afgørelse i en række principelle sager.

Udlændingestyrelsen gav for to måneder siden den syriske flygtningefamilie afslag på forlængelse af opholdstilladelsen, da man vurderede, at den generelle sikkerhedssituation i Damaskus-området var forbedret.

Det skete efter en landerapport offentliggjort i februar, der var udarbejdet af Udlændingestyrelsen og Dansk Flygtningehjælp.

- Siden den syriske regering tog fuld kontrol over Damaskus-provinsen i maj 2018, er sikkerhedssituationen betydeligt forbedret, fremgik det blandt andet i rapporten.

Sagen er den første af seks berammede prøvesager, der handler om flygtninge, som har fået asyl på baggrund af de generelle forhold i hjemlandet efter udlændingelovens paragraf 7, stk. 3.

I Danmark er det omkring 4.700 af de godt 20.000 flygtninge, som har fået asyl på den baggrund.

Sagerne handler udelukkende om de syriske flygtninge, der er fra Damaskus-provinsen.

Får status som individuelt forfulgt

I den første prøvesag har Flygtningenævnet vurderet, at familien skal have status som individuelt forfulgt i stedet for asyl på baggrund af den generelle situation.

Vicedirektøren i Udlændingestyrelsen, Anders Dorph, har tidligere i et indlæg i Altinget skrevet, at prøvesagerne kommer efter en lovændring fra 2015.

- Det fremgår blandt andet udtrykkeligt af bemærkningerne til loven, at der kan ske inddragelse (af opholdstilladelsen, red) efter forbedring af de generelle forhold i hjemlandet, uanset at forholdene - trods forbedringerne - fortsat er alvorlige og må betegnes som skrøbelige og uforudsigelige, skrev Anders Dorph.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk