Nævn undersøger, om eksiliranere har opfordret til had og terror

Eksiliranere er truet på livet, men nu skal det undersøges, om de selv har opfordret til had og terror.

Politiets Efterretningstjeneste mener, at de tre eksiliranere er truet på livet, fordi en iransk efterretningstjeneste ønsker at dræbe lederen. Arkivfoto. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Det undersøges nu, om en gruppe eksiliranere fra Ringsted har misbrugt deres tilladelse, formelt kaldt registrering, til at producere tv fra Danmark ved at tilskynde til had og fremme terror.

Det oplyser Radio- og tv-nævnet, der er myndighed på tv-området.

Tilsynssagen er sat i gang efter et møde 20. november.

Her tog nævnet sagen op af egen drift, efter at eksiliranerne i en række interviews blandt andet havde omtalt et terrorangreb mod en militærparade i Iran den 22. september som et "legitimt mål".

- Radio- og tv-nævnet har på baggrund af medieomtale besluttet at indlede en tilsynssag, siger Søren Jensen, specialkonsulent for nævnet, der ligger under Slots- og Kulturstyrelsen.

Tilsynet skal undersøge, om eksiliranerne tilskynder til had eller fremmer terror, når de via satellit og internet sender til ud i verden fra eksiliranernes studier i Ringsted på Sjælland.

Det må de nemlig ikke.

I loven står, at tv-producenter ikke må udsende programmer, der kan skade børn, ligesom programmer ikke på nogen måde må fremme terror eller tilskynde til had på grund af race, køn, religion, nationalitet eller seksuel observans.

Programoversigter ses efter i sømmene

Det sker forholdsvis sjældent, at Radio- og tv-nævnet igangsætter tilsynssager af den karakter.

Eksiliranerne skal nu fremsende en række dokumenter - blandt andet programoversigter for gruppens tv-aktiviteter på satellit og internet fra 15. september til 15. oktober.

Først når dokumenterne er gennemgået, kan nævnet vurdere, om eksiliranernes tv-produktion ligger inden for det tilladte.

Selv afviser eksiliranerne, at de har opfordret til had eller terror.

- De må få alle de informationer, de ønsker. Der er ikke noget problem ved. Vi arbejder efter den danske lov, siger gruppens talsmand, som går under navnet Yaqoub Al Tostari.

Han tilføjer:

- Vi sender nyheder og taler om alt, men vi opfordrer ikke til had.

Fik tilladelse sidste år

De tre eksiliranere fra Ringsted har fået en del opmærksomhed de seneste måneder.

Politiets Efterretningstjeneste mener, at en iransk efterretningstjeneste vil dræbe lederen af gruppen. Derfor lever gruppen under stor politibeskyttelse.

Samtidig er de tre personer fra gruppen selv sigtet for at bifalde terror ved at omtale terrorangrebet i Iran i positive vendinger. Og nu skal deres programvirksomhed altså kigges efter i sømmene.

De tre eksiliranere er alle aktive i en iransk-kritisk gruppe ved navn Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahvaz (ASMLA), der kæmper for arabisk selvstændighed til provinsen Ahvaz i den sydvestlige del af Iran.

I Danmark producerer gruppen tv under navnet Ahwazna Fonden, som ifølge gruppens talsmand, Yaqoub Al Tostari, bliver set af iranere rundt om i verden.

Tilladelsen til at producere tv fra Danmark fik gruppen 6. november sidste år i form af en såkaldt registrering, som skal være på plads, før der kan produceres tv.

Inden det havde gruppen registreret sig som en erhvervsdrivende fond med tre formål:

 • At drive medievirksomhed

 • Forbedre forholdene for befolkningen i Ahvaz, der ifølge eksiliranerne er "religiøst og etnisk undertrykt".

 • Yde velgørende støtte til minoritetsbefolkningen i Ahvaz

For at stifte en erhvervsdrivende fond skal man stille med en grundkapital på 300.000 kroner. De penge kom som et kontantbeløb fra en person med adresse i Forenede Arabiske Emirater.

Fonden blev registreret 1. juli sidste år.

 • Sådan ser der ud i eksiliranernes lokaler i Ringsted. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)
 • Gruppens leder, Habib Jabor (th), er ifølge PET truet på livet af en iransk efterretningstjeneste. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)
 • De tre eksiiranerne i Danmark siger, de er medlemmer af den arabiske selvstændighedsbevægelse Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahvaz (ASMLA). (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)
 • Under navnet Ahwazna Fonden proudcerer de tv i Danmark. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)
 • Politiet har sigtet alle tre eksiliranere for at bakke op om et terrorangreb i Iran 22. september., (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)
1 / 5

Eksiliranere i myndighedernes søgelys

 • Eksiliranerne kom i offentlighedens søgelys, efter at gruppens talsmand, Yaqoub Al Tostari, udtalte sig positivt om et terrorangreb i Iran den 22. september i år, som kostede mindst 25 personer livet.

 • Det fik Iran til at beskylde eksiliranerne for at være terrorister og kræve handling fra de danske myndigheder.

 • Eksiliranerne har afvist at stå bag angrebet. De har forbindelse med dem, der stod bag angrebet, men tager sig kun af formidling og politiske spørgsmål, har talsmanden tidligere sagt.

 • Da politiet den 28.september valgte at lukke store dele af landet ned, kom eksiliranerne igen i offentlighedens søgelys.

 • PET frygtede nemlig, at der var et angreb i gang på lederen af den eksiliranske gruppe, og at en iransk efterretningstjeneste stod bag.

 • Nu sidder en norsk statsborger med iranske rødder fængslet - sigtet for medvirken til drabsplanerne.

 • De tre eksiliranere lever nu under stor politibeskyttelse.

 • De er samtidig sigtet for at bifalde terror i forbindelse med terrorangrebet i Iran.

Gruppens talsmand Yaqoub Al Tostari om terrorangrebet i Iran:

Yaqoub Al Tostari er ikke talsmandens rigtige navn. DR Nyheder er bekendt med hans rigtige navn, men af hensyn til hans sikkerhed anvender vi det ikke.