Naina roder i skraldespande for at lave betræk til cykelsadler: Giver værdi i stedet for bare at købe nyt

Iværksætteren Naina Kaul vil lave betræk af aflagte kjoler og gamle uldtæpper.

Cykelsadelbetrækket er lavet af et gammelt uldtæppe og en kjole, som Naina Kaul fandt i en af containerne ved genbrugscenteret i Sydhavn. (Foto: Mette Hjerrild Pedersen)

Sortér dit affald. Køb genbrug, og hvis du dropper engangsplastik, så er du genanvendelsens svar på Emma Gad.

- Jeg vil gerne have, at mit produkt afspejler de værdier, jeg har som person, fortæller Naina Kaul. (Foto: Mette Hjerrild Pedersen)

De sidste otte måneder har Naina Kaul arbejdet ud fra bæredygtighedens principper i Testlaboratoriet ved Sydhavn Genbrugscenter i København.

- Jeg er i gang med at lave et betræk til cykelsadler med varme i.

Hun har haft snuden nede i affaldscontainerne for at finde det rette stof, klippet det til, sat synåle i og snakket med adskillige eksperter inden for bæredygtighed.

- Jeg vil gerne bruge materialer, som allerede er kasseret og sætte dem sammen, så det giver mening igen. Det giver værdi tilbage i værdikæden i stedet for bare at købe nyt, forklarer Naina Kaul.

- Hvorfor bruge så mange kræfter på at lave et cykelsadelbetræk af genbrugsmaterialer?

- For mig er det vigtigt, at betrækket er dansk design, lavet i hånden og bæredygtigt. Det skal være mere end bare et cykelbetræk.

Det kreative testværksted i Sydhavn er et af mange gode eksempler på, hvordan genbrugsstationer forsøger at genanvende skrot på helt nye måder.

- Vi ser en tendens, hvor genbrugsstationer ser skrot som en resurse. På den måde skaber vi mindre affald. Det betyder blandt andet, at genbrugsstationerne forsøger at gøre sig mere tilgængelige, forklarer genbrugsforsker og medstifter af In Futurum Frederik Larsen.

'Vi smider for meget ud'

Det er ikke kun Naina Kaul, som har udfoldet sine evner som iværksætter ved genbrugscenteret i Sydhavn. Fuglekasser og juletræer af genbrugstræ er også blomstret frem ved arbejdsmaskinerne.

- Det løser ikke hele problemet, men det er en måde at gøre hele genbrugsmøllen mere håndgribelig, forklarer Merete Kristoffersen. (Foto: Mette Hjerrild Pedersen)

- Vi smider for meget ud, så i Testlaboratoriet er vores benspænd, at du som iværksætter kun må bruge de materialer, der kommer ind på genbrugscenteret, fortæller Merete Kristoffersen. Hun er områdechef i Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune.

Det har dog ikke været en hindring for den 32-årige ildsjæl. Tværtimod.

- Det virkelig fedt at se, hvordan ens høje ambitioner begynder at matche med virkeligheden. Jeg kan se, at det godt kan lade sig gøre at lave betrækket af stof, som ellers ville havne ude i containerne, siger Naina Kaul.

Swipe for andre kreative genbrugsinitiativer:

  • I Hjørring har de omdannet en autocamper til en 'sorteringsbille'. Det er et rullende værksted for børn og voksne, hvor de lærer at sortere affald, og hvordan de kreativt kan bruge genbrugsmaterialer. (Foto: Hjørring Kommune)
  • I Skanderborg kalder de deres nye genbrugsstation for Værdiparken. Stationen er indrettet som en park og prøver at få borgerne til at se deres affald som en resurse i stedet. (Foto: Christian Brandt)
1 / 2

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter