Når iPad'en bruges til at pacificere ungerne

Hvis vi sidder med snuden begravet i hver vores lille skærm, kan det spænde ben for nærværet i familien.

Bruger du også nogle gange iPad'en til at få ro i familien? (Foto: Colorbox © Colorbox)

Når vores børn laver ballede får de ikke længere en lussing. I vore dage stikker vi dem en iPad. Men måske er det næsten lige så slemt?

- iPad'en er blevet en forfærdelig pacificeringsmetode som rigtig mange benytter sig af. Børn, der sidder med en iPad, brokker sig jo ikke. Hvis jeg giver mine børn en iPad i hånden, så ved jeg, at der er ro, indtil jeg kommer og afbryder dem et par timer senere.

- På den måde er den moderne teknologi blevet en fare for familielivet, for det er jo ikke altid, man tænker over, hvilke konsekvenser det kan have, siger Iben Krogsdal, der er forfatter og ph.d. i religionsvidenskab, til P1-programmet Netværket.

Nutidens forældre føler sig stressede i hverdagen til trods for, at den gennemsnitlige arbejdstid er faldet støt siden 1964, og antallet af feriedage er steget i samme periode.

Fire-årig fik stress

En af de travle børnefamilier er Pernille Dinesens. Hun er museumsinspektør på ARoS og mor til tre drenge. Hun fik noget af et wake-up-call, da hendes fire-årige søn fik konstateret stress-symptomer hos lægen.

- Han brød sammen og sagde "jeg kan ikke mere. Jeg forstår ikke, jeg er ked af det hele tiden. Jeg har lyst til at græde hele tiden." Vi troede, at det handlede om børnehaven, og det gjorde det måske også, men det var summen af alting. Jeg havde haft på fornemmelsen, at han havde det skidt, men jeg havde ikke handlet på det.

- Så fra den ene dag til den anden tog vi ham ud af børnehaven, min mand gik på orlov, og så forvandlede han sig. Han havde jo brug for ro og for nærvær. Det var balsam for hans sjæl at blive nulstillet på den måde, siger Pernille Dinesen.

Oplevelsen betyder, at arbejdet nu kommer i anden række i familien, der er blevet bedre til at melde fra til nogle af de mange arrangementer, der er, når man er en stor børnefamilie. Og Pernille Dinesen er gået ned i tid og arbejder nu 32 timer om ugen.

Sluk for Facebook de første fem år

Lige nu tales der meget om, hvorvidt staten skal hjælpe de travle børnefamilier med at få mere kvalitetstid, eller om det er op til dem selv. Simon Axø, der er idéhistoriker og højskolelærer på Testrup Højskole, mener, at det er forældrenes eget ansvar.

- Det er fint nok at snakke kvalitetstid, familietid eller hvad man nu kalder det. Men det er forældrenes egen opgave at justere på tiden. Jeg har set mange eksempler på familier, der ikke forvalter deres fællestid særlig konstruktivt. Det handler om at være mentalt til stede. Man kunne jo foreslå, at de første fem år af ens børns liv må man ikke være på Facebook. Det tror jeg kunne frigøre nogle ressourcer, siger Simon Axø.

Hvis nærværet forsvindet, og børnene overlades til deres egen isolerede verden, kan konsekvenserne være store.

- Børn har jo brug for kærlighed, nærvær, opmærksomhed og anerkendelse. Og brug for at der bliver sat grænser. Hvis man ikke får dét, bliver man irriterende at være sammen med, og når barnet så bliver voksen, skal det bruge lang tid på at indstille sig på de sociale spilleregler og lære, at man ikke bare kan buldre derudaf, siger Simon Axø.

Arbejde blokerer for nærvær

Johannes Andersen, der er samfundsforsker ved Aalborg Universitet, er enig:

- Vi kan jo konstatere, at børns søvn- og stressproblemer stiger. Det samme gør deres oplevelse af at være ensomme. Deres sårbarhed er også stærkt stigende, og det kan være svært for dem at finde ud af, hvordan de skal begå sig over for venner og forældre, siger Johannes Andersen.

Han peger på, at den moderne teknologi ikke skal have hele skylden for, at vi glemmer at være sammen som familie. Det ændrede arbejdsmarked, hvor begge forældre arbejder og institutionerne skal overtage den rolle, som den hjemmegående husmoder tidligere havde, spiller også ind.

Samtidig har kravet til vores indsats på jobbet ændret sig, som Simon Axø siger:

- Vi er gået fra en kultur, hvor et arbejde var noget, man lagde fra sig, når man kom hjem, til at være noget, hvor man også om eftermiddagen og aftenen lige skal tjekke sin mail og Facebook. Når man så også skal nå at køre børnene til spejder og fodbold og måske deltage i et netværksmøde om aftenen, er det klart, at man bliver stresset. Hvis man ikke kan skelne mellem dét at være på arbejde og at være hjemme, så blokerer man for det nærvær, der burde være.

Steve Jobs' børn havde ikke iPad

Opfinderens af iPad'en, Apple-grundlægger Steve Jobs, lod ikke sine egne børn have en iPad. Han frygtede, at deres kreativitet tog skade, hvis de sad med snuden nede i skærmen hele tiden.

- De har ikke prøvet den. Vi har en grænse for, hvor meget teknologi børnene må have, sagde Steve Jobs til New York Times i 2010.

Men helt så radikalt behøver man ikke gå til værks, mener Pernille Dinesen, der altså ændrede på familielivet, da sønnen fik stress-symptomer.

- Det med at have tid sammen, kan også blive en stressfaktor. For så bliver det sådan noget med "hyg for helvede", hvor man både skal nå i Djurs Sommerland og i svømmehallen. Det er jo også kvalitetstid bare at være sammen og sidde i samme rum - også selv om man ikke laver det samme, siger hun.

Hør mere i P1-programmet Netværket, der i dag spørger: Skal det være så surt at have børn?

https://www.facebook.com/video.php?v=1527635930859011

Facebook
Twitter