Narkomaner får tilfældig behandling

Kommunernes sagsbehandlere er ikke gode til at vise stofmisbrugere hen, hvor de bedst kan få hjælp. De kender ikke behandlingsstederne godt nok, og stederne tager i mod hvem som helst.

De færreste kommuner sender flere end fem stofmisbrugere af sted til behandling pr. år. (© DR)

Hvor skal han mon i behandling for sit stofmisbrug? Det spørgsmål står mange kommuners sagsbehandlere overfor, når de skal forsøge at hjælpe en narkoman.

Og det er et godt spørgsmål. For udbuddet af døgnbehandlingssteder er broget og sagsbehandlerne sender typisk ikke mange i behandling hvert år.

- De, der sidder og visiterer, ved ikke nok om, hvad den stofmisbruger, der sidder over for dem, har brug for, siger Cliff Kaltoft, der er medlem af Rådet for Socialt Udsatte og har arbejdet med stofmisbrugere i tyve år.

- Det vil sige, at man ikke har særlig stor forskel på om det er ældre, yngre, kvinde eller mand, der har brug for hjælp.

Ikke nok ekspertise

Et flertal af kommunerne sendte under 5 stofmisbrugere af sted i 2007. Og kun 8 af landets 97 kommuner sendte flere 30 misbrugere i døgnbehandling. Det gør ifølge Cliff Kaltoft, at der ikke er ekspertise nok i kommunerne til at skille skidt fra kanel. Og behandlingsstederne er ikke just til nogen hjælp:

- Herhjemme er det jo på det nærmeste sådan, at hvis man ringer og siger, at man har en skizofren, negroid, jødisk, benamputeret, narkobøsse fra det ydre rum, så siger stederne, at "det er lige sådan en, vi er rigtigt gode til her", fortæller han og tilføjer:

- Og når man så sidder og visiterer, så kan det næsten være ligegyldigt, hvor man sender dem hen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk