Narkomaner kan få det værre af behandling

12-trinsbehandling af narkomaner kan gøre ondt værre, hvis narkomanerne falder fra igen, mener ekspert. En repræsentant for programmet genkender problemet.

Diskoteker og natklubber beder nu myndighederne om hjælp til at bekæmpe narko i nattelivet. (Foto: caz777 © Stock.xchng)

- Du skal nå din bund for at blive hjulpet.

Det er et slogan, der findes inden for 12-trinsbehandling, der i Danmark også kaldes Minnesota-behandling. Det er den behandlingsform, som bliver brugt NA, der er en pendant til Anonyme Alkoholikere, for folk der har haft problemer med stoffer.

Sloganet kan i følge Peter Ege, der er socialoverlæge i Københavns Kommune og har arbejdet med stofmisbrugere i 40 år, gøre et tilbagefald fra behandlingen værre:

- Hvis du falder tilbage, vil du tænke, at du så ikke har nået din bund endnu. At du skal endnu længere ned, end du var sidst, du kom i behandling. Den indstilling, de har, er meget uheldig, uhensigtsmæssig og antiterapeutisk.

Bruger det som trøst

En repræsentant for Anonyme Narkomaner mener ikke, det helt er sådan, udtrykket "at nå bunden" skal forstås:

- Tilbagefald bliver tolket på den måde, at det var da ikke så godt. De er almindelige. Det er stadigvæk mange fælder, og tilbagefald er stadig hyppige. Så det er ikke usædvanlige. Den person, der har taget tilbagefaldet, har en masse skam forbundet med det. De andre i NA vil være meget hjælpsomme. Det er mere noget, vi NA'ere siger til hinanden for at trøste, når vi ikke kan hjælpe en, der har et tilbagefald.

Peter Ege mener, at udtrykket med at "nå sin bund" også kan have konsekvenser for den, der er røget ud af behandlingen:

- Hvis man tager det for tungt, så kan det være, man kommer ud på den illegale stofscene. Og så er der stor risiko for et såkaldt "pausedødsfald". Så går de ud og tager deres normale dosis stof, og det kan de ikke tåle, fordi de har været i behandling et stykke tid.

Det er en dobbelt smerte

Repræsentanten for NA genkender dog, at folk, der ryger ud af NA, har en større indsigt i, hvad deres tilbagefald kan betyde:

- Jeg kan godt se, at de mennesker, der tager et tilbagefald efter at have været i programmet, er mere ulykkelige, mere smertelige. Inden man lærer programmet at kende, kan man ignorere sin situation og sige, det går nok. Når man har været i programmet, så ved man godt, hvad man har gang i nu. Så er det meget smerteligt at være fanget i misbruget. Det er det jeg hører fra andre. Det er en dobbelt smerte.

40 procent af alle døgnbehandlingpladser er på steder, der bruger 12-trinsbehandling. I 2008 var 850 mennesker på de behandlingssteder. De har dog intet at gøre med NA.

Facebook
Twitter