Nasa: Indlandsisen smelter med rekordfart

På 97 procent af indlandsisens areal smelter isen denne sommer. Helt ekstraordinært, mener Nasas eksperter.

I en periode på blot fire dage registrerede tre satelitter et ekstraordinært fænomen, oplyser Nasa. Den 8. juli var cirka 40 procent af indlandsisens overflade i gang med at smelte, og allerede den 12. juli var hele 97 procent af isen ved at afsmelte.

Aldrig før i de 30 år, man har overvåget Grønlands indlandsis fra satellitter, er isen smeltet over så stort et areal som i juli 2012, viser data fra Nasa.

Ifølge målinger fra tre forskellige satellitter, som er analyseret af Nasa og universitetsforskere, er der sket afsmeltning på hele 97 procent af indlandsisens overflade. Son Nghiem fra Nasa kalder afsmeltningens omfang "ekstraordinært" og troede i første omfang, at der var tale om datafejl, skriver nyhedsbureauet AFP.

Kort over afsmeltningens udbredelse den 8. juli viste, at omkring 40 procent af indlandsisen er berørt. Blot fire dage senere var smeltearealet vokset til 97 procent.

Kæmpe-isbjerg flyder rundt

Nyheden kommer få dage efter de opsigtsvækkende oplysninger om, at et kæmpeisbjerg på 120 kvadratkilometer - over to gange Manhattans størrelse - er brækket af Petermann Gletsjeren i det nordligste Grønland.

- Denne begivenhed, kombineret med andre naturlige, men ualmindelige fænomener som den store kælvning sidste uge fra Petermann Gletsjeren, er dele af en kompleks historie, siger Tom Wagner, leder af Nasa kryosfæreprogram.

Samtidig har voldsomme oversvømmelser ramt flytrafikkens knudepunkt Kangerlussuaq (tidligere Sdr. Strømfjord) i Vestgrønland efter et såkaldt jøkelløb, hvor enorme vandmasser fosser ud fra indlandsisen.

Værre end beregnet

Den danske polarforsker, ph.d. Sebastian Mernild fra Los Alamos National Laboratory kalder den aktuelle afsmeltning af indlandsisen "helt ekstrem". Han har selv lavet modeller over omfanget af indlandsisens afsmeltning tilbage til 1960 og frem mod 2080.

- Ikke siden 1960, da vi begyndte vores computerberegninger, har indlandsisen haft overfladeafsmeltning på hele isen. Nasas figurer kommer helt bag på os. De er værre end det, vores modeller viser for fremtiden, siger Sebastian Mernild.

Der ligger så meget is i Grønland, at verdenshavene vil stige syv meter, hvis det hele smelter.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter