NASA: Sydpolen smelter med alarmerende hast

Satellitbilleder fra rumagenturet NASA viser, at isen på Sydpolen forsvinder med en fart, der kan få vandstanden i havene til at stige med flere meter

På Grønland er isen i fuld gang med at smelte - nu bliver Sydpolens is også til vand. (© Corbis RF/Scanpix)

Der er udsigt til mere end almindeligt højvande, når Sydpolens is smelter. Og det gør den i en alarmerende fart - viser en ny videnskabelig undersøgelse foretaget af forskere ved NASA, skriver Politiken Søndag.

Seniorforsker Eric Rignot har været med til at gøre status over de satellitmålinger det amerikanske rumagentur NASA har foretaget over de seneste ti år.

To en halv meter

Og han forudser at den smeltende is fra Grønland, Sydpolen og diverse gletsjere kloden rundt vil kunne få verdenshavene til at stige med helt op til to en halv meter over de næste 100 år:

- I det værst tænkelige scenario må vi regne med, at alene situationen på Grønland vil bidrage til, at vandstanden stiger en meter, og at Antarktis også vil bidrage med en meter, samt at øvrige smeltende gletsjere vil bidrage med en halv meter.

En stigning der langt overgår de 59 cm. FN's klimapanel hidtil har forudset, hvis ikke klimaændringerne stoppes.

Når Antarktis bliver til vand

Resultatet af så store vandstandsstigninger vil blive millioner af klimaflygtninge verden over, omfattende oversvømmelser, større risiko for flodbølger og drikkevand forurenet af havvand.

Hvis NASAs målinger holder stik, og isen fortsætter med at smelte i samme tempo, vil også lavereliggende områder i Danmark blive overvømmet.