Naser Khader: Kun en tidlig indsats kan forhindre Syrien-krigere

Det er altafgørende, at man sætter tidligt ind over for de unge, der overvejer at tage til Syrien for at kæmpe for en islamisk stat.

Mange af de danske muslimer, som tager til Syrien for at kæmpe for en islamisk stat kæmper for en radikal fortolkning af Islam, mener senior fellow fra Hudson Institute, Naser Khader.

- For nogle er det et mål i sig selv at dø som martyrer, for så kommer man direkte i paradiset, siger han.

Og derfor skal man nå dem tidligt, hvis man vil forhindre, dem i at drage i krig.

- Man skal nå dem i den første fase, hvor de begynder at flirte med tanken, begynder at komme til møder, der har med sagen at gøre. For når de først er inde i de senere faser, hvor de er fast besluttede på at tage af sted, så er de ikke til at tale fra ideen, siger Naser Khader.

En kortlægning, som Politiken har lavet, viser, at de 11, som avisen har identificeret, og som er blevet dræbt i Syrien, alle har gået i dansk skole, taget danske uddannelser og kom tilsyneladende fra velfungerende familier.

Og det er op til familierne og omgivelserne at reagere og søge hjælp, så snart der opstår en mistanke om radikalisering, mener konsulent i Odense kommune, Paul Hansen.

- De fleste kommuner har et meget tæt samarbejde med Socialstyrelsen og politiet om at skaffe den hjælp til familierne, som er nødvendig for at forklare de unge, at det er en rigtig dårlig ide at tage til Syrien, siger Paul Hansen.

Ifølge Politiets Efterretningstjeneste (PET) har mindst 15 personer fra Danmark mistet livet i Syrien.