Naser Khader: Paludan skal komme videre - vi har forstået pointen

Politiet har brugt over 100 millioner kroner på at beskytte demonstrationer i år.

Naser Khader (K) tror på, at Rasmus Paludan har ret til at ytre sig. Men det behøver ikke være med demonstrationer, der har brug for massiv politibeskyttelse. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Der har været massiv politibeskyttelse, hver gang Stram Kurs-lederen, Rasmus Paludan, har demonstreret i boligområder med mange muslimer. Det har kostet millioner at sikre partilederen ytringsfrihed.

Men nu må det være nok, lyder det fra Naser Khader (K).

Fra 1. januar til valgdagen har politiet brugt mandetimer svarende til over 100 millioner kroner på at sikre, at Rasmus Paludan og andre har kunnet demonstrere og deltage i arrangementer rundt om i landet, viser en opgørelse fra Rigspolitiet.

Konfrontationerne med lokale beboere ved demonstrationer har medvirket til, at Stram Kurs har fået meget opmærksomhed omkring partiets indvandrerkritiske politik.

- På den ene side er vores ytringshed under pres i visse boligområder, ghettoområder, og dér har Paludan understreget en pointe, siger Naser Khader.

- På den anden side synes jeg, at han skal til at komme videre. Vi har forstået pointen. Det at bruge så mange politiressourcer på sådan noget er vanvittigt.

Stram Kurs vil ikke skrue ned

Rasmus Paludan har dog på ingen måde tænkt sig at følge Naser Khaders råd for at skåne politiets ressourcer.

- Formentlig bliver det kun større de kommende år, for Stram Kurs er jo først lige gået i gang, siger Paludan til DR Nyheder.

  • Rasmus Paludan fører valgkamp på Nørrebro i København tirsdag den 4. juni 2019. (Foto: Philip Davali © Scanpix)
  • Rasmus Paludan fra Stram Kurs holder demonstration for at forstyrre, da Muslimsk Lokalhjælp byder velkommen til Iftar på Rådhuspladsen lørdag den 1. juni 2019. (Foto: Philip Davali © Scanpix)
  • Rasmus Paludan deler foldere ud på Nørrebro onsdag den 15. maj 2019. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)
  • Rasmus Paludan holder demonstration i Fælledparken i København onsdag den 1. maj 2019. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)
  • Rasmus Paludan fra partiet Stram Kurs planlægger at demonstrere i Lergravsparken på Amager onsdag den 24. april 2019. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)
  • Politiet står klar under Rasmus Paludans demonstration foran Gl. Hellerup Gymnasium i Hellerup, onsdag den 17. april 2019. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)
1 / 6

Naser Khader har levet med politibeskyttelse, siden han for over 20 år siden udgav bogen ”Ære og Skam”, som provokerede i nogle muslimske kredse. Efter Muhammedkrisen blev der skruet endnu mere op for beskyttelsen.

- Politiet gør en enormt stor indsats, men det er også vigtigt, at vi, der bliver beskyttet, også har en situationsfornemmelse. Vi behøver ikke at opsøge ballade og tumult, og det er vigtigt, at vi har en situationsfornemmelse i forhold til politiets knappe ressourcer. Men han skal beskyttes. Vi skal beskytte hans ytringsfrihed, siger Khader.

Politiforbundet: Overvej at begrænse demonstrationer

Hos betjentenes fagforbund er man også ved at være trætte af, at Stram Kurs har lavet så mange demonstrationer i boligområder, hvor der har været risiko for ballade.

- Det trækker voldsomme ressourcer på politiet, at vi skal bruge så mange årsværk, energi og sikkerhedsmæssigt setup til en enkelt mand og hans parti, siger Claus Oxfeldt, der er formand for Politiforbundet.

Han mener, at politikerne bør kigge på reglerne om, hvor ofte det skal være muligt for den samme person eller gruppe at demonstrere.

- Selvfølgelig skal han have lov til at bruge sin ytringsfrihed. Og jeg mener også, at x antal gange skal man have mulighed for at demonstrere, selvfølgelig skal man det, men skal man bare ubegrænset kunne trække på politiets ressourcer, spørger Claus Oxfeldt.

Det handler ikke kun om Stram Kurs. Han ser det som et bredere spørgsmål om, hvor meget en enkelt borger eller gruppe skal have ret til.

- Det kunne være, hvis Hizb ut-Tharir anmelder 365 demonstrationer i 2020. Er det så meningen, at politiet skal stille op 365 gange? Det er sådanne nogle ting, jeg synes, man er nødt til politisk at forholde sig til. Vi står i en ny situation, som vi ikke tidligere har gjort, siger Claus Oxfeldt.