Nationalmuseet efter kritik: Det er ikke guldhornene, der er gået tabt

Dårlige magasinforhold på Nationalmuseet har kostet mange ressourcer gennem årene.

Allerede i 2007 blev det første gang påpeget af Rigsrevisionen, at Nationalmuseet havde problemer med at passe ordenligt på deres museumsgenstande. (Foto: TORBEN CHRISTENSEN © Scanpix)

Nationalmuseet er i de seneste år blevet nødt til at kassere omkring 1.000 historiske genstande, som er blevet ødelagt af skadedyr og skimmelsvamp.

Det fremgår af et notat fra Rigsrevisionen, som kritiserer, at Nationalmuseet og Kulturministeriet endnu ikke har løst problemerne på magasinet, selv om det blev påpeget første gang helt tilbage i 2007.

Ifølge Nationalmuseet er det især genstande fra et magasin i Lyngby, som er tilknyttet Frilandsmuseet, som man er blevet nødt til at kassere. Og selv om det er ærgerligt, vurderer fungerende vicedirektør Palle Maurice Jepsen, at det ikke er den mest dyrebare kulturarv, der er blevet ødelagt.

- Det er selvfølgelig altid alvorligt, når museumsgenstande går tabt, men lige præcis her var der tale om genstande, som vi havde solidt repræsenteret i samligen i forvejen, siger han.

- Det var ikke guldhornene, der gik tabt, siger han.

At redde koster penge

Til gengæld koster det hver gang, der er problemer i et magasin, Nationalmuseet masser af resurser at forsøge at redde genstandene og flytte dem.

Nationalmuseet har ikke et overblik over, præcis hvor mange ressourcer de har brugt på at redde genstande, men i tilfældet med angrebet på Frilandsmuseets magasin har det ifølge Palle Maurice Jepsen kostet omkring 30 årsværk at rense og redde genstandene og nogle millioner kroner i transportomkostninger.

- Så det er bekosteligt, siger han.

Her er genstande blevet ødelagt

  • Andelsmagasinet i Lyngby: 987 ud af 18.000 genstandsnumre er i perioden 2011-2014 blevet kasseret på grund af skader og dårlig bevaringstilstand. Magasinet er nu nedlagt.

  • Kældermagasin (Etnografisk Samling): 11 genstande måtte i 2014 kasseres efter at være blevet angrebet af tobaksbiller. Selv om kun få genstande måtte kasseres, kostede skaderne mange ressourcer til at redde samlingen.

  • Kældermagasin (Oldtids- og Middelaldersamling): Omfattende skimmelangreb på arkæologiske genstande i 2017. Det er endnu uklart, om genstandene kan reddes.

  • Legetøjsmagasinet i Ørholm: Omfattende skadedyrsangreb i 2016. Ingen genstande gik tabt, men mange genstande blev skadet. Sagen har kostet mange ressourcer.Kilde: Rigsrevisionen

Lige nu er planen, at et nyt magasin skal stå klar i 2021, men det har taget alt for længe at nå dertil, skriver Rigsrevisionen i kritikken.

- Rigsrevisionen finder det kritisabelt, at den langsommelige proces omkring opførelsen af et nyt magasin til Nationalmuseet har medført, at genstande er gået tabt eller er blevet beskadiget med en betydelig resurseindsats til følge. Der er desuden risiko for, at flere genstande vil gå tabt eller blive beskadiget, inden det nye magasin står færdigt, står der i notatet.

Nyt magasin vil spare mange ressourcer

Nationalmuseet glæder man sig til, at det nye magasin forhåbentlig bliver en realitet om få år. Ikke mindst fordi det vil spare tid og penge, når konservatorer og det logistiske personale ikke længere skal håndtere så mange skadede genstande.

Derudover bliver det lettere at finde genstande frem til udstillinger og forskning, når de er samlet et sted i stedet for at være spredt ud over mange forskellige magasiner.

- At finde 50 genstande til en udstilling ville måske tage to uger i dag. I fremtiden kan det løses i løbet af et par dage, siger Palle Maurice Jepsen.

- Og så forventer vi i det nye magasin ingen nedbrydning af genstandene, så den løbende indsats med at monitorere for skadedyr og genoprette skader bliver en saga blot, siger han.

FacebookTwitter