Nato-bunker i Finderup er snart historie

Natolandene er enige om en ny reform, der medfører lukning af det sidste Nato-hovedkvarter på dansk jord.

Natolandene er enige om en ny reform, der medfører lukning af det sidste Nato-hovedkvarter på dansk jord. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Det sidste Nato-hovedkvarter på dansk jord må dreje nøglen om.

Natos forsvarsministre er på et møde i Bruxelles blevet enige om en stor reform af kommandostrukturen. Og det betyder et farvel til Natos luftovervågningsenhed Caoc 1, der er placeret i en underjordisk bunker ved Finderup vest for Viborg.

Tilfreds minister

Danmark har fra starten støttet ønsket om en reform af Nato, og derfor har forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V) heller ikke kæmpet mod lukningen af Finderup-bunkeren.

- Jeg er meget tilfreds med, at vi er blevet enige om en reform. Vi skal have råd til det rigtige i Nato, og i stedet for at bruge pengene på statiske hovedkvarterer, skal vi bruge dem på vores operationer, siger hun.

4.000 færre ansatte

Det vil tage et år til halvandet, inden reformen bliver implementeret, og bunkeren lukker og slukker, oplyser forsvarsministeren.

Mens Danmark opgav uden kamp, så var en lang række lande langt mere opsatte på at bevare deres Nato-hovedkvarterer og agenturer.

Derfor måtte der et større geografisk puslespil til, inden Natoministrene kunne give hinanden håndslag på reformen, der skal slanke antallet af ansatte i Nato fra 13.000 til 9000.

Bunkerens nye fremtid skal afklares

Bunkeren i Finderup blev færdigbygget i 1985. Det er en atom- og giftgassikret installation, der har haft til opgave at sikre luftovervågning af dansk, norsk, britisk og islandsk luftrum samt havområderne imellem disse lande.

Af de sammenlagt cirka 200 medarbejdere, der er tilknyttet Caoc 1, er 50-60 udlændinge med familie - de fleste bosat i Viborg.

Ifølge Gitte Lillelund Bech vil forsvaret forsøge at se på, om de danske ansatte i Nato-hovedkvarteret kan få job andre steder i forsvaret.

Samtidig vil forsvaret sætte et arbejde i gang for at finde ud af, hvad den underjordiske bunker skal bruges til fremover.

Facebook
Twitter