For første gang i flere år har Rusland krænket dansk luftrum ved at flyve et jagerfly over Bornholm.
Det oplyser Nato på sin hjemmeside.
Episoden skete i fredags sidst på eftermiddagen, hvor et russisk Su-27-fly, der var lettet fra Kaliningrad, fløj ind over den danske grænse.
Den danske Forsvarskommadoen bekræfter over for DR Nyheder, at hændelsen fandt sted.
- Forsvarskommandoen kan bekræfte, at det danske afvisningsberedskab blev aktiveret fredag for at afvise et russisk fly i nærheden af Bornholm, men har ikke yderligere kommentarer til hændelsen, lyder det i en skriftligt udtalelse.
Nato kalder hændelsen for 'en alvorlig krænkelse af et Nato-lands luftrum', lyder det i en nyhed på alliancens hjemmeside offentliggjort i dag.
Ifølge Nato blev danske jagerfly sendt på vingerne, men russerne nåede at vende om og forlod kort herefter dansk luftrum.
- De danske jagere blev på vingerne og patruljerede for at beskytte det danske luftrums suverænitet, skriver Nato.
Nato mener, at hændelsen viser 'en ny form for provokerende opførsel fra Rusland'.
Fulgte efter amerikansk bombefly
Ifølge Nato var det et amerikansk B52-bombefly på øvelse, som opdagede det russiske jagerfly i internationalt luftrum over Østersøen, lige før det amerikanske fly nærmede sig dansk luftrum.
Det russiske Su-27-fly fulgte herefter det amerikanske fly 'et godt stykke ind i dansk luftrum', skriver Nato.
Det amerikanske fly deltog i en større øvelse med seks andre jagerfly, hvor de fløj over samtlige 30 Nato-lande på én dag sammen med 80 andre fly fra Nato-landene.
- Denne hændelse viser Ruslands manglende respekt for internationale normer og for en allieredes suverænitet over eget luftrum. Vi fortsætter med at være årvågne, parate og forberedt på at sikre Natos luftrum 24/7, udtaler general Jeff Harrigian, der er chef for Natos Allied Air Command.
Det er Natos højeste instans inden for luftoperationer, som blandt andet kan assistere ved et medlemslands suverænitetshåndhævelse af eget luftrum, såfremt et medlemsland beder om assistance.
Det er et nationalt anliggende at holde øje med sit eget luftrum, men når et Nato-land beder om hjælp, kan også Danmark træde til, hvilket blandt andet har været tilfældet på Island og i Baltikum, hvor Danmark har hjulpet med suverænitetshåndhævelsen af de pågældende lande.
Danmark har også tidligere hjulpet Sverige, når det svenske flyvevåben holdt weekendfri, oplyser Forsvarskommandoen.
Russerne plejer at have styr på hvor de er
Ifølge major Karsten Marrup, der er chef for Forsvarsakademiets Center for Luftoperationer, er det opsigtsvækkende og giver anledning til undren, at russerne har fløjet ind i dansk luftrum.
Russerne flyver nemlig tit i Østersøen og flyver også tæt på Nato-landenes fly og tæt på den danske grænse.
Så længe det foregår i internationalt luftum, og flyene agerer efter de internationale spilleregler, er det tilladt, forklarer han. Men siger Karsten Marrup;
- Russerne plejer at have ret godt styr på, hvor de befinder sig og plejer ikke at gøre det. Så man bør stille sig selv spørgsmålet, om det var en fejltagelse eller en bevidst provokation fra deres side, siger han.
- Det, at flyet skygger et amerikansk bombefly i internationalt luftrum, er der heller ikke noget odiøst i, det gør vi også med dem, nyheden er, at russerne flyver ind i dansk luftrum, for det har de ikke gjort i flere år.
Karsten Marrup vurderer, at Natos udmelding skal ses som et signal til russerne om, at man ved, hvad de har gjort. Det er en løftet pegefinger, for det er ikke i orden at flyve ind i en suveræn stats territorium uden at have fået lov.
- Og så er der især de baltiske lande i Østersøen, som har et særligt behov for, at Nato er meget på stikkerne med hensyn til russernes tilstedeværelse i Østersøen, siger han.
25.09.2020: I en tidligere version fremgik det, at Natos Allied Air Command har ansvaret for suverænitetshåndhævelse i hele Natos luftrum i Europa. Dette er ikke korrekt. Men Natos Allied Air Command kan hjælpe med suverænitetshåndhævelse, hvis et Nato-land beder om det.