Natos fly dræbte civile i Libyen

Natos fly har dræbt mindst 70 civile libyere, viser en opgørelse. Danske fly var aktive, hvor der var civile tab.

Hver ottende bombe i Libyen blev smidt af et dansk fly. (© DR)

"Vi har gjort det effektivt, og vi har ovenikøbet gjort det på en måde, hvor vi har undgået civile tab, det må man betegne som en stor succes".

Sådan sagde Natos generalsekretær Anders Fogh Rasmussen i november om aktionen i Libyen. Men nye oplysninger tyder på, at der tværtimod var betydelige tab, og at danske kampfly var aktivt involveret.

Avisen New York Times har rejst rundt i Libyen og undersøgt påstanden om, at de godt 7700 bomber, som Nato-flyene kastede, ikke har ramte civile.

I 13 tilfælde er avisen kommet frem til, at Natos bomber ikke har ramt som planlagt. Selv om avisen kun undersøgte få af de mange bomber, der blev smidt, har den fundet omkring 70 dødsfald forårsaget af Natos bomber.

Hver ottende bombe blev smidt fra dansk fly

De danske jagerfly var meget aktive i krigen og smed ca. hver ottende bombe. Alligevel siger det danske flyvevåben, at det ikke har kendskab til civile tab som konsekvens af de danske bomber.

Deadline Undersøger har sammenholdt de 13 sager fra New York Times med data omkring hvornår, de danske jagerfly var på vingerne. I fem af tilfældene smed danske fly bomber samme dag og i samme område, hvor der angiveligt har været civile tab som følge af Natos bomber.

Professor Ole Væver fra Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet mener, at Natos kommunikation har været lidt for smart.

- Der bliver dannet en myte omkring, at det kan lade sig gøre at lave krige uden civile tab. Det er en farlig myte, siger Ole Wæver, der kalder den perfekte krig en myte.