Naturfredningsforening kræver stop for gylle på zinkmarker

Danmarks Naturfredningsforening kræver handling fra politikerne: Stop forureningen med zink fra gylle.

Alarmklokkerne burde ringe på Christiansborg, mener Dansk Naturfredningsforenings formand. (Foto: Brian Axel Mortensen © Dansk Naturfredningsforening)

Danmarks Naturfredningsforening ser ikke med milde øjne på konsekvenserne af en ny rapport, der dokumenterer, at der sker en problematisk ophobning af tungmetallerne zink og kobber i landbrugsjord, der får tilført svinegylle.

- Det her burde få alle alarmklokker til at ringe på Christiansborg. 0-effekt niveauet for zink er overskredet på over 200.000 hektar, og det er et meget meget alvorligt problem, som vi ikke kan tillade os at give videre til næste generation, siger foreningens præsident Ella Maria Bisschop-Larsen.

Tungmetaller er giftige og forsvinder aldrig

Det er mange års massivt forbrug af zink og kobber i svineproduktionen, der nu sætter sine spor i jorden. Ophobede tungmetaller kan ikke fjernes fra jorden igen.

- Tungmetaller er giftige for mennesker og natur, og de medvirker til at udvikle resistente bakterier. Jeg vil kraftigt opfordre politikerne til at sætte sig sammen og forhindre yderligere ophobning af tungmetaller fra svinegyllen, siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

Stop for gylle på marker over 0-effekt niveau

Hun slår fast, at 0-effekt niveauet er overskredet for et langt større areal end hidtil antaget.

- Nu er der brug for at måle jordens zinkindhold på alle marker, der har fået tilført svinegylle. Og der, hvor 0-effektniveauet er overskredet, må der selvsagt indføres et stop for udspredning af gylle, der indeholder zink, siger Danmarks Naturfredningsforenings præsident Ella Maria Bisschop-Larsen.

FacebookTwitter