Naturlegeplads lukker efter nyt fund af farlig TBE-virus i flåter

Et stort hegn sættes op omkring populær naturlegeplads i Nordsjælland i dag.

Man bør jævnligt undersøge sig selv og sit barn for flåtbid. Eventuelle flåter bør straks fjernes med en pincet eller trækkes direkte ud med neglene. (Foto: Tubas Løkkegaard © ©Tubas2011)

Der er igen fundet farlig TBE-virus i skovflåter ved en populær naturlegeplads i Tisvilde Hegn i Nordsjælland.

Det oplyser overlæge Anders Fomsgaard fra Statens Serum Institut.

TBE-virus er frygtet, fordi en tredjedel af de smittede udvikler neurologiske komplikationer, for eksempel hjernebetændelse.

- Vi fandt virus samme sted sidste år, da tre personer blev indlagt med hjernebetændelse, efter at de var smittet ved den legeplads. Vi har nu konstateret, at det ikke er væk, siger han.

- Vi havde håbet, at virus kunne forsvinde, men der er gode betingelser for, at virus trives i de her flåter på lige det her sted. Her er mange hjorte, gode klimaforhold og varmt i maj, siger Anders Fomsgaard.

Legeplads lukker og hegnes ind

Som konsekvens af virusfundet er det besluttet, at naturlegepladsen lukker på ubestemt tid, mens der arbejdes på at finde en anden plet til den i Tisvilde Hegn.

Ifølge Anders Fomsgaard er det kun i området ved naturlegepladsen, at der er fundet flåter inficeret med TBE-virus.

- Der er ikke så stor risiko, hvis man bliver på stierne. Det er kun en lille, bitte plet på størrelse med en lille håndboldbane, hvor vi har fundet TBE-virus. Alle andre områder skulle det være fint. Hvis man færdes der jævnligt og har sommerhus der, så findes der en vaccine, man kan tage, siger han.

Meget tyder på, at de TBE-inficerede flåter er kommet for at blive.

- I vores nabolande er det sådan, at finder man en plet som den her, så er den der i 40 år eller mere. På Bornholm har der været pletter i mere end 50 år, siger Anders Fomsgaard, der har en teori om, at virus kommer fra netop et naboland til Danmark:

- Det ser ud, som om det kommer fra Norge. Vi ved, at der sidder mange inficerede flåter på trækfugle. De kan faktisk blive så tunge af flåter, at de falder ned fra himlen. Der er sandsynligvis kommet sådan en og har slået sig ned lige på den attraktive plet her, siger overlægen.

Flåter kan også smitte med bakterien Borrelia, som er langt mere hyppig. I de fleste tilfælde kan den behandles med antibiotika og helbredes, uden at patienten får varige mén.

Færdes du i området omkring Tisvilde Hegn, bør du jævnligt undersøge dig selv og børn for flåter. Vær særligt opmærksom på de fugtige og varme steder på kroppen - nakke, lyskeregionen, armhuler, knæhaser, bag ørerne og hovedbunden.

Man kan minimere risikoen for flåtbid ved at bruge en trøje med lange ærmer og lange bukser og bære støvler eller trække strømperne ud over bukserne. Desuden kan myggeafvisende midler have en vis effekt.

Ifølge Naturstyrelsen bliver der i løbet af onsdag sat et stort hegn op omkring legepladsen.

Dele af artiklen er en genudgivelse af en artikel fra 11. oktober 2019.

FacebookTwitter