Naturstyrelsen advarer mod parasitter i danske søer: Kravler ind under huden

Hvis du gerne vil slippe for kløende røde knopper, skal du måske holde dig væk fra badesøer i varmen.

Tænk dig om, inden du hopper i en kølig dansk badesø. Du kan blive angrebet af såkaldte ikter, der kan bore sig ind i huden og give udslæt. (Foto: ERik Refner © Scanpix)

Tørken har for alvor ramt Danmark, og det varme vejr giver lyst til at få kølet kroppen godt ned i koldt badevand. Men du skal passe på, når du hopper i.

Din krop kan nemlig blive besøgt af parasitter, der kravler ind under huden og forårsager kløende rødt udslæt, hvis du bader i en dansk ferskvandssø.

I dag advarer Naturstyrelsen på deres Facebook-side om en af disse parasitter - ikter, der er bittesmå fladormekryb. Det sker, fordi styrelsen den seneste uge har modtaget hele fem henvendelser fra folk, der er blevet angrebet af ikter efter at have taget en dukkert i Esrum Sø ved Nødebo, fortæller Jens Ole Andersen, der er skovfoged ved Naturstyrelsen Nordsjælland.

Og det er ikke kun i Esrum sø, at ikterne holder til. Der er ifølge Jens Ole Andersen også rapporteret om tilfælde af ikteangreb i Furesøen, Ørnsø i Silkeborg og Vedsø, der ligger syd for Viborg.

Ufarligt udslæt

Lone Skov, der er overlæge og professor på Gentofte Hospitals afdeling for hudsygdomme og allergi, forsikrer om, at ikteangrebene er ganske ufarlige.

- De generer mennesker, men deres hovedværter er vandfugle, og derfor kan de ikke leve i huden på mennesker. De dør, når de borer sig gennem huden, og man står kun tilbage med det røde udslæt, siger Lone Skov.

Udslættet, der også kaldes 'swimmers itch', vil typisk vise sig de steder på kroppen, der har været i kontakt med vandet.

Sådan kan det røde udslæt efter et ikteangreb se ud (© Naturstyrelsen Nordsjælland)

Enten som små myggestikslignende knopper eller som væskende blærer, som giver kløe og irriterer, forklarer overlægen, der dog understreger, at udslættet vil forsvinde af sig selv.

- Indtil da kan man tage allergimedicin i håndkøb, som kan hjælpe på kløen, og hvis det er særligt slemt, kan man også få udskrevet hormoncremer på recept. Det hjælper knopperne væk.

Undgå badesøer

Hvis du gerne vil have en kold dukkert i en badesø, lyder rådet fra Naturstyrelsen Nordsjælland, at du skal undgå for lange ophold på helt lavt vand og i rørskov.

Du skal også tørre kroppen godt efter svømmeturen og sørge for, at du ikke trækker vandfugle som ænder til badestedet ved at fodre dem.

Men den bedste idé er nu engang at holde sig fra de varme søer, når man ved, at risikoen for at få generende udslæt er der, påpeger overlæge Lone Skov.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter