Navne og statuer fra en blodig fortid vækker debat: Men et lignende oprør er før set i Europa

Nu presses en stor amerikansk fodboldklub til at ændre sit navn, der opfattes som stødende.

Missionæren Hans Egede, et football-hold med et stødende navn og en statue af Josef Stalin. Eksempler på fortidens symboler, der på et tidspunkt virkede stødende for nutiden.

Den sorte amerikanske mand George Floyds død i politiets varetægt og de efterfølgende antiracistiske demonstrationer over hele verden har sat gang i en debat om navne og statuer.

Fra USA's sydstater til Grønland og København diskuteres det, hvad man skal stille op med statuer og stednavne, der hylder de ansvarlige for fortidens slavehandel og kolonimagt.

Kritikere mener, at navnene bør ændres, og at statuerne skal fjernes, fordi de hylder en grusom fortid. Andre mener, at det er historie og derfor ikke bør ændres.

I USA er flere statuer af sydstatsgeneraler blevet væltet eller fjernet. I Belgien er statuer af kong Leopold, der stod for et brutalt kolonistyre i Congo, blevet udsat for hærværk. Og i Grønland og i København er statuer af missionæren Hans Egede blevet overmalet med ordene "decolonize" (afkoloniser, red.).

Senest har sponsorer lagt pres på den amerikanske fodboldklub Washington Redskins til at fjerne sidste del af navnet, der af mange anses som stødende over for USA's oprindelige befolkning.

Folkeligt oprør

Men faktisk er det ikke helt uden fortilælde, at eftertiden tager et opgør med fortidens navne og symboler.

I Europa opstod en lignende situation ved østblokkens fald, der blandt andet førte til, at byerne Leningrad og Stalingrad i det faldne Sovjetunionen fik ændret deres navne.

Det siger historiker og museumsinspektør ved Koldkrigsmuseet Iben Bjørnsson.

- Østblokkens fald var rigtig meget et folkeligt oprør, der startede med demonstrationer i gaderne i Østeuropa, og som senere bredte sig som en steppebrand, fordi folk var så trætte af regimerne, siger Iben Bjørnsson.

  • En Lenin-statue er efterladt på en mark nær Bukarest i Rumænien, efter at statuen af den sovjetiske statsleder for mange år siden blev fjernet fra en mere central plads i byen. (Foto: RADU SIGHETI © Scanpix)
  • Ved en folkeafstemning i 1991 valgte indbyggerne i Leningrad i Rusland at skifte byens navn til Sankt Petersborg. (Foto: Maxim Shemetov © Scanpix)
  • En statue af den sovjetiske diktator Josef Stalin fjernes i 2010 fra en central plads i hans hjemby Gori i Georgien. (Foto: Str © Scanpix)
  • Pladsen i Gori - før og efter Stalin-statuen blev fjernet. (Foto: DAVID MDZINARISHVILI © Scanpix)
1 / 4

Sovjets kolonisering havde meget lig nutidens debat efterladt statuer af lederne Josef Stalin og Vladimir Lenin, men de blev ødelagt eller fjernet.

- For samfundet var det en klar afvisning af fortiden og markering af, at dem er vi ikke længere. Det betød også særligt noget for den enkelte, der skulle gå og kigge på statuerne, ligesom vi ser med Black Lives Matter nu. At hvis man er efterkommer af folk, der er gjort til slaver, er det irriterende at se på dem, der handlede slaver, siger Iben Bjørnsson.

- Det kan være et billede af ens ulykke, der står og bliver forherliget på offentlige pladser. Så det handler om ikke at hylde en smertelig fortid og undertrykkelse.

Nu er folk begyndt at høre efter

Den nuværende debat er faktisk heller ikke ny i USA. Det nye er, at debatten er nået ud til den brede befolkning.

- I USA har der længe været folk, der gerne vil have sydstatstatuer, gadenavne og navne på bygninger ændret, men det er bare først nu, at folk er begyndt at høre efter, siger hun.

  • I den amerikanske by Richmond har borgmester besluttet at fjerne statuer og monumenter, der har relation til slavetiden. (Foto: RYAN M. KELLY © Scanpix)
  • En statue af kong Leopold den 2. i Bruxelles i Belgien er blevet overmalet blandt andet med ordene "Pardon" (Undskyld, red.). (Foto: YVES HERMAN © Scanpix)
  • Politikerne i delstaten Mississippi i USA valgte i denne uge at droppe brugen af delstatsflaget, der indeholder et element af Sydstaternes flag, der er tæt forbundet med slavetiden. Flaget skal nu erstattes af et nyt flag. (Foto: RORY DOYLE © Scanpix)
  • Statuen af Hans Egede foran Marmorkirken i København er blev i denne uge også udsat for hærværk. (Foto: STRINGER © Scanpix)
1 / 4

Amerikanere har nemlig modsat europæerne haft mange slaver på egen jord, og deres efterkommere har derfor været en del af samfundet.

- Når vi ikke har hørt om det i Europa før, er det, fordi vi har haft lettere ved at lukke ørerne for det, fordi det ikke er foregået i vores eget hus. Slaverne har været ude i kolonierne, først og fremmest i Caribien, derfor har vi kunnet se bort fra det, siger Iben Bjørnsson.

Nu er folk villige til at høre det

I Sovjetunionen blev det hele sat i gang, fordi befolkningen afviste styret, som dermed holdt op med at eksistere. I dag handler det nok om, at Black Lives Matter-protesterne af forskellige årsager har fået så massiv vind i sejlene, at det har kunnet sparke gang i debatten og fået opmærksomhed fra den brede befolkning.

Hør Enhedslistens Rosa Lund forklare, hvad hun mener, der bør gøres ved statuer i Danmark.

Det er sket i mange lande, blandt andet i Belgien, hvor flere universiteter vil fjerne statuerne af kong Leopold fra deres campus.

- Viljen til at konfrontere sin egen historie har været langt undervejs, og det er for eksempel først inden for de sidste par år, at vi er begyndt at tale om Dansk Vestindien, siger Iben Bjørnsson.

- Nu er vi så kommet til et sted i historien, hvor folk er villige til at høre om det, og der er da også begyndt at være flere stemmer, der ikke kommer fra den hvide majoritetsbefolkning.

Facebook
Twitter