Navneforbud hævet i dronesag: Basil Hassan må gerne nævnes ved navn

Lars Hedegaards formodede attentatmand er sigtet for medvirken til forsøg på terrorisme i udlandet.

Foto fra Københavns Politi. Københavns Byret nedlagde forbud mod at nævne Basil Hassans navn, men det har Østre Landsret i dag ophævet. (© Scanpix)

Anklagemyndigheden mener, at 31-årige Basil Hassan har spillet en central rolle i ny terrorsag. Dansk-libaneseren er også mistænkt og efterlyst for attentatforsøget mod historiker og islamkritiker Lars Hedegaard i 2013.

Og nu må medier og andre gerne nævne Basil Hassan ved navn, også i forbindelse med den ny terrorsag. Det har Østre Landsret afgjort i dag.

DR valgte allerede for to uger siden at bryde navneforbuddet, da navnet allerede er kendt i offentligheden og har været det igennem flere år. Også Radio 24syv valgte at bryde navneforbuddet.

Begge medier kærede efterfølgende navneforbuddet til Landsretten. Og i dag besluttede Østre Landsret altså at ophæve forbuddet.

- Det har på intet tidspunkt givet mening, at hensynet til Basil Hassans personlige forhold vejer tungere end den samfundsmæssige betydning af de forhold, som han er sigtet for. Jeg er derfor meget tilfreds med, at Landsretten har erklæret sig enig i vores oprindelige vurdering af sagens alvor, siger Thomas Falbe, nyhedschef i DR Nyheder.

Central i Islamisk Stats droneprogram

I terrorsagen er en række personer sigtet for at indgå i et netværk, der har indkøbt og sendt droneudstyr til terrororganisationen Islamisk Stat.

Basil Hassan, født Mohammed Basil El-Cheikh

Født 24. maj 1987

Student fra Frederiksberg Gymnasium i 2006

Uddannet ingeniør

Optræder i lækkede dokumenter fra Islamisk Stat

Ifølge Jason Blazakis, der er tidligere chef for antiterrorenheden i det amerikanske udenrigsministerium, har dansk-libanesiske Basil Hassan spillet en central rolle i Islamisk Stats droneprogram.

- Basil Hassan er en af de farligste personer, som vi nogensinde har sat på terrorlisten. Vi udpegede ham på grund af hans rolle i Islamisk Stats droneprogram og hans store europæiske netværk, siger Jason Blazakis.

Basil Hassan forsvundet

I februar 2013 blev Lars Hedegaard forsøgt skudt. Politiet formoder, at Basil Hassan efterfølgende flygtede ud af landet, og at han har siden har været tilsluttet Islamisk Stat.

Basil Hassan er flere gange meldt dræbt. Ifølge DR Nyheders oplysninger opererer Politiets Efterretningstjeneste og Københavns Politi dog stadig med, at han lever, da andet ikke officielt er bekræftet.

Basil Hassan blev torsdag den 27. september fængslet in absentia ved et grundlovsforhør sammen med to 29-årige mænd, der dagen før blev anholdt i en større politiaktion i København. I alt er seks personer nu sigtet i terrorsagen.