Navneloven fylder 10 år: Antallet af nye navne er eksploderet

Den nye navnelov, ægteskab med ikke-danskere og numerologi er blandt forklaringerne på, at antallet af navne, der godkendes er tredoblet.

Er du en lille Tarzan? Eller du en lille Julliie? Forældre er blevet mere kreative, når det kommer til navnevalg, siger forsker.

Yogansh.

Florry.

Vanilja.

Adilon.

Umiddelbart lyder ovennævnte måske som ingredienserne i en kageopskrift. Men det er et par af de mere utraditionelle, nye navne, som er blevet godkendt siden 1. april 2006.

I dag er det præcis 10 år siden, at den nye navnelov trådte i kraft, og siden da er listen blevet udvidet med hele 22.000 nye navne. I 2016 er antallet af godkendte navne oppe på mere end 33.000 nye drenge- og pigenavne. Tilbage i 2006 lå tallet på 10.660 navne.

- Mange forældre fundet ud af, at flere navne end tidligere bliver godkendt. Og derfor søger flere nok også at få godkendt navne, som de tidligere på forhånd havde opgivet at få igennem, siger Birgit Eggert, der er navneforsker ved Københavns Universitet.

Tidligere var reglerne meget skrappere før, hvad man måtte kaldte sit barn. For eksempel var det svært at få godkendt et drengenavn, der sluttede på 'a', fordi navne med a-endelser per definition var pigennavne. Men sådan er det ikke mere.

Med den nye navnelov kom også en praksis med at offentliggøre alle nye, godkendte navne på en lang liste. På listen kan man læse, at man nu både kan hedde Tarzan, Ludo og Engel og få inspiration til ens egen nyfødtes navn.

Men listen tjener også et andet formål:

- Alle skal i dag have samme rettigheder. Og lige så snart ét barn har fået lov at tage et særligt navn, så skal andre også have lov til det, siger Birgit Eggert.

Hun oplever, at forældre bliver mere kreative, når de navngiver deres børn.

- Der er en tendens i samfundet til, at vi vælger noget mere specielt. Det er ikke sikkert, der er den store ændring siden 2006, men på grund af listen har vi et overblik, vi ikke havde før, forklarer hun.

Klik på linket neden for og se hele listen med de mere end 22.000 godkendte navne:

- Numerologi medvirker til specielle navne

De mange nye navne skyldes også indvandringen, og at vi orienterer os mere internationalt, for eksempel gifter os med ikke-danskere. Men også numerolog kan forklare det eksplosivt store antal nye navne, forklarer Birgit Eggert.

Kalder forældre for eksempel deres barn Alfrred med to r'er, kan det være fordi de har været forbi en numerolog.

- Jeg har også set Julliie med to l'er og to i'er, siger Birgit Eggert.

Danmarks Statistiks hjemmeside kan du se, hvor mange der har dit navn.

Godkendte navne i alt

  • Alle godkendte pigenavne = 18453

  • Alle godkendte drengenavne = 14994

  • Alle fornavne, der er godkendt til både drenge og piger (unisex-navne) = 811 Kilde: https://ast.dk/born-familie/navne/navnelister/godkendte-fornavne

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1154397587944097

Facebook
Twitter