Nazister kaprer unge

Den danske nazistbevægelse får nye medlemmer hver dag, siger formand.

Man har de senere år regnet med, at der var få hundrede nazister. Men på nazisternes debatforum er der i dag over 600 medlemmer. (Foto: Mogens Flindt © Scanpix)

De heiler, hylder Hitler og drømmer om et racerent Danmark. Rækkerne vokser hos det danske nazistparti, DNSB, der ellers har ligget i dvale i mange år. Det skriver metroXpress.

- Det sidste års tid er det gået flot fremad. Næsten hver eneste dag er der nye, som melder sig ind, siger partiets formand, Jonni Hansen.

Meldingen bakkes op af researchgruppen Redox, der holder øje med udviklingen på den ekstreme højrefløj.

- Nazisterne er langt stærkere, end de har været de sidste otte år. Tidligere har vi slet ikke set Fyn-afdelingen være aktiv. Det er den i høj grad nu. Samtidig er den sønderjyske afdeling vokset markant. De er blevet bedre organiseret og har fået formelle afdelingsledere rundt i landet, siger talsmand Jonas Jensen til metroXpress.

Flere aktioner

Researchgruppen forklarer, at nazisterne laver markant flere aktioner, hvor de uddeler løbesedler, sætter klistermærker op og laver graffiti. Samtidig laver de også flere møder, grillaftener og arrangementer, der skal styrke sammenholdet blandt medlemmerne.

Man har de senere år regnet med, at der var få hundrede nazister. Men på nazisternes debatforum er der i dag over 600 medlemmer.

- Efter at Dansk Front lukkede sidste år, er der opstået en kæmpe mulighed til nazisterne for at hverve nye medlemmer. DNSB er en af de lettest tilgængelige tilbud til rodløse unge, siger Jonas Jensen.

Mange forskellige typer

Sociolog Rene Karpantschof har forsket i nynazismen. Han mener, at det er en myte, at nazismen kun tiltrækker folk fra samfundets bund.

- Bevægelsen tegnes af mange forskellige typer. Selvfølgelig er der også intellektuelle blandt dem. Nazismen er en markant og slagkraftig ideologi, og det appellerer altid til en bred skare af mennesker, siger han til metroXpress.

Facebook
Twitter