NCC opretter jobskole til flygtninge

De flygtninge, der kommer til Danmark med en baggrund inden for håndværksbranchen, kan nu komme i skole og praktik hos byggegiganten NCC.

Som led i integrationen af flygtninge, giver NCC nu dem med håndværksmæssig baggrund mulighed for at få et praktikophold i virksomheden. (Foto: Uffe Weng © Scanpix)

Ligsom hos Danish Crown-slagterierne, IKEA og Dansk Supermarked kan flygtninge nu komme i jobskole hos byggegiganten NCC. Firmaet vil tage flygtninge, der har en håndværksmæssig baggrund. Noget som begge parter vil nyde godt af, mener direktøren i virksomheden, Peter Jonassen.

- Der er efterspørgsel på arbejdskraft i byggebranchen. Derudover kan vi forstå, at mange af de flygtninge, der kommer, har baggrund i byggebranchen som murer eller lignende, som vi vil opgradere, så de kan arbejde i den danske byggebranche, forklarer han.

Kombineret skole og arbejde

Byggevirksomheden åbner jobskolen i samarbejde med Dansk Flygtningehjælp. Den er strikket sammen, så de første tre uger foregår på

skolebænken, hvor flygtningene får sprogundervisning, lærer om sikkerhed på byggepladser, arbejdsgangen og jargonen i skurvognene.

Fordeling af udgifter mellem kommune og NCC

Når NCC opretter jobskole til flygtninge, betaler kommunen integrationsydelse og kontanthjælp, samt sprogkursus.

NCC skal selv betale flygtninges sikkerhedskurser, anden form for opkvalificering samt øvrige udgifter virksomheden har ved at have flygtninge i praktik.

Herefter er det direkte ud på virksomhedens arbejdspladser, hvor de i et halvt år skal udføre ufaglært arbejde tre dage om ugen og modtage blandt andet sprogundervisning de sidste to dage.

- Vi håber på, at de 15, vi tager nu til marts, og de 15, vi tager efter sommerferien, vil være kvalificeret til at få et job enten hos os eller nogle af vores kollegaer i byggebranchen bagefter, siger Peter Jonassen.

Jobskolen er inspireret af NCC's projekt med udsatte og skoletrætte unge, som de har haft gode erfaringer med. Mange af dem er endt i job hos NCC eller andre steder i byggebranchen.