Ned med kødforbruget: Ryger pølser som cigarer i kontroversiel video

Iværksætteren Jakob Jønck forsvarer omdiskuteret kampagne mod kritikken.

Det er på tide at kvitte kødspisningen - eller i hvert fald skære ned på den.

Det mener iværksætteren Jakob Jønck, grundlægger af firmaet Simple Feast, som sælger måltidskasser med vegetarisk og økologisk indhold.

Derfor har han søsat en kampagne, Time to Quit?, som i et filmsport med æstetik hentet fra gamle reklamefilm sætter lighedstegn med nutidens kødspisning med det forhold, som vi tidligere havde til rygning. Opfordringen lyder på, at vi allesammen sænker vores kødforbrug - både for klimaets og for vores egen sundheds skyld. Der er også oprettet en telefonlinje, hvor man kan få råd til at skære ned på sit kødforbrug. Den har dog kun åbent 10-14 i hverdagene.

Det holder ikke i længden

Det fortalte Jakob Jønck om i Aftenshowet på DR 1 mandag aften.

- Vi forsøger at stille et billede op, som illustrerer, hvor absurde vi er som mennesker, når vi betragter noget som normalt. Fordi det har været vores historie, behøver det ikke være vores fremtid.

- Når du om 30 år kigger tilbage på den måde, som vi i dag forbruger animalske proteiner, særligt oksekød, det holder ikke i længden, fastslog Jønck, der tidligere også var en folkene bag fitness-appen Endomondo, som indbragte ham adskillige hundrede millioner kroner, da den blev solgt videre for tre år siden.

Jønck fastslår, at kampagnen er blevet lavet med 'et glimt i øjet' og er et forsøg på at starte en dialog om vores forbrug af kød på grund af konsekvenserne for klimaet.

- Hvis du skal starte en diskussion om noget, der er så påtvingende nødvendigt, og hvor vi er så langt bagud, så er vi nødt til at starte den et sted, hvor folk stopper op et øjeblik, slår autopiloten fra og begynder at reflektere. Hvis vi bare kan nå dertil - så kan det godt være, at der er nogle, der er sure, og der er nogle, der bliver provokerede - men du er ikke ligeglad.

Tåler ikke sammenligning

En af dem, der mandag reagerede på kampagnefilmen var professor og ernæringsekspert Arne Astrup.

- Når man sammenligner risikoen for at få kræft ved at spise kød med tobaksrygning er ret uheldigt, fordi det tåler simpelthen ikke sammenligning. Hvis man totalt dropper kødet og lever plantebaseret, hvad der jo er en tendens til, så er der nogle problemer med at få tilstrækkeligt meget med vitamn D, calcium og forskellige andre ting, siger Arne Astrup og peger især på unge piger og ældre mennesker som potentielle risikogrupper.

Brancheforeningen Landbrug & Fødevarer var heller ikke begejstrede for den nye kampagne.

- Det er en kommerciel virksomhed, der har en interesse i at sælge flere plantebaserede produkter. Det er deres måde at drive markedsføring på, siger direktør Flemming Nør-Pedersen til Politiken.

Men her melder Jakob Jønck hus forbi.

- Hvis det handlede om at lave penge, så kunne jeg finde på tyve andre koncepter, som var væsentligt nemmere end at forsøge at ændre folks madvaner, som er noget vi tager utroligt nært.

- Jeg er blevet far i den mellemliggende periode tre gange. Jeg kigger på den næste generation og jeg kigger på mine forældres generation. De kan med rette sige, at de ikke vidste bedre, det synes jeg ikke vores generation kan. Og du kan ikke sige til dine børn: den abe havner på dine skuldre.

Som en del af kampagnen er der også oprettet en telefonlinje, hvor man kan få råd til at skære ned på sit kødforbrug. Den har dog kun åbent 10-14 i hverdagene.

Facebook
Twitter