Nedrivningen af Ungdomshuset i fuld gang

En nedrivningskran er i fuld gang med at rive Ungdomshuset på Nørrebro ned. Maskerede bygningsarbejdere og maskiner uden firmamærke står for nedrivningen, og talstærke politistyrker bevogter området.

Nedrivningen af Jagtvej 69 er i gang (Foto: Nikolaj Ingeman Sørensen © DR)

En stor sølvskinnende nedrivningskran er i fuld gang med at rive Ungdomshuset på Nørrebro ned.

Maskerede bygningsarbejdere og maskiner uden firmamærke står for nedrivningen. Etage for etage bliver bygningen Jagtvej 69 pillet fra hinanden, mens talstærke politistyrker bevogter området.

- Lige nu sætter kranen sin grab i muren og tager en bid af den. Det styrter ned med murbrokker, fortæller Radioavisens Camilla Faurholdt-Löfvall.

Hun tilføjer, at alle maskiner, containere og selve kranen har fået tildækket deres navn, så ingen med sikkerhed ved, hvem der lige nu er ved at rive Ungdomshuset ned.

Grupper af unge står på afstand og ser på nedrivningen. De er chokerede og måbende, og nogle af de unge græder, fortæller et øjenvidne.

Kran sprayet sølvfarvet

Kranen blev kørt i stilling fra morgenstunden, og dermed blev de flestes formodning om, at huset skulle nedrives, bekræftet.

Det første hul i huset blev slået på slaget otte, hvor nedrivningskranen gik i gang med sit arbejde.

Med sin lange arm blev en stor del af muren på den øverste etage brækket ned. Dermed røg også det skilt med teksten "Til helvede med Ruth - vi blir'" som i flere måneder har været en del af husets barrikader på taget.

Den store kran er sprayet sølvfarvet for at sløre, hvilket firma, den kommer fra. På samme måde bærer nedrivningsarbejderne elefanthuer for ikke at blive genkendt.

Politi tager kampdragter på

Kort før klokken halv ni begyndte de mange politifolk ved at tage deres kampdragter på. Morgenen igennem havde de ellers båret almindelig kasket som for at understrege, at der var roligt i kvarteret.

Omkring 30 unge var mødt frem for at se nedrivningen. Flere af dem hulkede og holdt om hinanden. Nogle lagde blomster på stedet.

- Det er det sørgeligste, jeg har været med til, sagde en ung pige i sort hættetrøje.

Faderhusets beslutning

Det er Husets ejer, Faderhuset, der har afgjort, at huset skal rives ned. Faderhuset vil på et pressemøde i formiddag fortælle om beslutningen.

Umiddelbart efter at nedrivningen blev indledt, kom den første kommentar fra brugerne af Ungdomshuset:

- Fra første gang, Faderhuset talte om nedrivning af det mere end hundrede år gamle forsamlingshus, har vi igen og igen foreslået politikerne, at de tilbød Faderhuset en tom grund i bytte for den under Jagtvej 69. Dermed kunne Faderhuset få, hvad de ville have samtidig med at historien kunne bevares. Politikerne har konsekvent valgt at ignorere forslaget, hed det i kommentaren fra de unge.

ExternalContenthttp://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532d3fb76187a216b8e80e91http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532d3fb76187a216b8e80e94

Facebook
Twitter