Nej, dine børns legeaftaler skal ikke aflyses: Sundhedsstyrelsen går i rette med Seruminstitut

Det er en klar fejl, når Statens Serum Institut siger, at børn ikke bør have legeaftaler.

Børn må godt lege sammen, men det er at foretrække, hvis det foregår udendørs.

- Man skal holde afstand, og det gør børn ikke, så derfor skal man aflyse legeaftaler.

Et klart og utvetydigt budskab, der i går blev serveret i Lægens Bord på DR1 af Kåre Mølbak, der er lægefaglig direktør i Statens Serum Institut.

Samtidig er det også et udsagn, der går stik imod de anbefalinger, som Sundhedsstyrelsen tidligere har givet på området.

Men hvem tager så fejl?

Det gør Kåre Mølbak, slår Sundhedsstyrelsen fast i en mail, der er sendt til Ekstra Bladet.

- Det er en fejl fra Statens Serum Instituts side. De bakker naturligvis 100 procent op om Sundhedsstyrelsens anbefalinger, lyder korrektionen.

Det er altså ikke myndighedernes anbefaling, at man som udgangspunkt aflyser alle legeaftaler for sine børn. Undtagelsen er, hvis dit barn er snottet eller har sygdomssymptomer.

Kåre Mølbak var klar i mælet i Lægens Bord, men er siden blevet irettesat af Sundhedsstyrelsen.

Opfordring på Twitter slettet

Sundhedsstyrelsen skriver også i sit svar, at Kåre Mølbak ikke fremover vil komme med egne anbefalinger.

Den uklare kommunikation blev yderligere udstillet, da Statens Serum Institut på sin officielle Twitter-profil her til morgen gentog direktørens opfordring.

”Kåre Mølbak var helt klar i mælet, da han torsdag var gæst i Lægens Bord: Drop alle legeaftaler i det næste stykke tid”, stod der.

Et tweet, der er blevet slettet, efter at Sundhedsstyrelsen gik i rette med opfordringen.

Det slettede tweet fra Statens Serum Institut. (© twitter)

Selvom der umiddelbart er tale om to åbenlyst modsatrettede meldinger, som hurtigt fik Sundhedsstyrelsen til at reagere, nedtoner man fra den side forskellene.

- Jeg tror egentlig bare, at det var forskellige måder at udtrykke sig på. Og det, der blev sagt fra Statens Serum Instituts side, var også, at børn godt må lege, siger Niels Sandø, der er enhedschef i Sundhedsstyrelsen.

Både i kommentarsporet på DR Nyheders Facebook-side og Twitter har en lang række forældre givet udtryk for forvirring over udmeldingerne.

Derfor er forløbet også taget til efterretning i Sundhedsstyrelsen, fortæller Niels Sandø.

- Vi har lært, at det er rigtig vigtigt, at vi er afstemt, for ellers kan det give rigtig meget usikkerhed.

Overvej alternativer til legeaftaler

DR har forsøgt at få en kommentar fra Kåre Mølbak, men han havde her til morgen ikke tid til at stille op til interview.

Igennem Statens Serum Instiuts presseafdeling har han givet følgende svar, dog uden uden at komme ind på på om han sagde noget forkert i Lægens Bord.

- Der er ingen der forbyder raske børn at lege sammen. Såfremt man laver en legeaftale bør man overholde de råd, som Sundhedsstyrelsen har udarbejdet. Det vil sige, at legen gerne skal ske udenfor, i grupper på to til tre børn, aftalen skal være kortvarig, børnene skal holde afstand, og så skal de være raske.

- Raske børn kan dog i sjældne tilfælde bære virus og smitte, og børn kan have svært ved at holde afstand i en god leg, de kan møde andre børn på legepladsen og så videre. Derfor kan man også overveje, om der kan være en anden måde at holde sit barn beskæftiget på end ved en legeaftale, skriver Kåre Mølbak.

Børn må godt lege sammen

Den 13. marts udtalte Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, sig om børn og legeaftaler under coronapandemien.

- Heldigvis er børn ikke nogen særlig risikogruppe, så derfor er børn ikke særlige smittebærere. Så man skal ikke være bekymret for, at børnene leger med hinanden. Raske børn skal lege med raske børn. Hvis dit barn er snottet, så skal man holde barnet hjemme, lige som man skal være hjemme, når man er forkølet.

Er der noget i forhold til antallet af børn, der maksimalt bør lege sammen?

- Nej, vores generelle anbefalinger er, at jo mindre forsamlinger, jo bedre. Og så er det bedre at være udendørs. Og man skal holde afstand - minimum en meter - og have god hygiejne. De retningslinjer gælder også raske børn, sagde Søren Brostrøm ved den lejlighed.

Han understregede også, at det er at foretrække, hvis børnenes samvær foregår udendørs, da virusspredningen der er mindre.

DR Nyheder har hele morgenen forsøgt at få en udybbende kommentar fra Sundhedsstyrelsen til Kåre Mølbaks opfordring til børnefamilier.

I de seneste tal fra Statens Serum Institut fremgår det, at 13 børn under ni år er registreret smittet, mens det gælder for 35 i aldersgruppen til 19 år.

Opdateret klokken 13.54 med citater fra Sundhedsstyrelsens Niels Sandø.