Nej tak til kalkun-bacon: Debat om svinekød i institutionen breder sig til Nordsjælland

Medlemmerne i Fredensborg byråd skal tage stilling til et forslag fra V og DF om dansk mad i de kommunale institutioner.

Der skal være flæsk og ikke kalkunbacon i retten stegt flæsk med persillesovs. (Foto: ERik Refner © Scanpix)

Debatten om dansk mad og svinekød i de danske børneinstitutioner breder sig nu til den nordsjællandske kommune Fredensborg.

Her vil Dansk Folkeparti og Venstre nu have byrådet til at tage stilling til et forslag om at sikre dansk mad og svinekød i de kommunale institutioner.

Forslaget kommer efter, at partierne har fået en henvendelse fra en borger, hvis søn oplevede, at skolen erstattede flæsk med kalkun-bacon i retten stegt flæsk med persillesovs.

- Vi har konstateret, at nogen af skolerne blandt andet har sat stegt flæsk med persillesovs på menuen - en på papiret dansk ret. Og vi har så konstateret, at de har brugt kalkun-bacon til alle elever og ikke kun til de elever, der ikke ønsker svinekød, siger DF's byrådsmedlem Flemming Rømer.

Han forestiller sig, at det sker jævnligt, og at der dermed bliver set stort på den madpolitik, byrådet allerede har vedtaget i 2014, som blandt andet siger, at fremmed mad skal være et supplement og ikke en erstatning for dansk mad.

V og DF har ni ud af 27 pladser i byrådet og håber derfor på støtte fra de ni socialdemokrater.

Her gruppen endnu ikke har behandlet forslaget, men støtter det ikke umiddelbart.

- Min umiddelbare holdning er, at det er meget detailstyring fra et byråd, og at vi har meget større og vigtigere ting at tage os til, siger det socialdemokratiske byrådsmedlem Per Frost Henriksen.

  • Sagen kort
  • Et flertal i byrådet i Randers Kommune blev for nylig enige om, at kommunale institutioner med madordninger skal sikre dansk madkultur som en central del af tilbuddet – herunder serverer svinekød på lige fod med andre madvarer.
  • Udenlandske medier har omtalt beslutningen fra Randers Kommune.
  • Dansk Folkepartis integrations- og udlændingeordfører Martin Henriksen har støttet de lokale politikere i Randers.
  • Efter beslutningen har Dansk Folkeparti i Odense bedt om en redegørelse for, hvad der bliver serveret i Odense Kommunes institutioner. Når den foreligger, vil partiet sandsynligvis stille samme forslag som i Randers.

- Vi har konstateret, at nogen af skolerne blandt andet har sat stegt flæsk med persillesovs på menuen - en på papiret...

Opslået af DR Nyheder på 21. januar 2016