Nej tak til sexdukker i børnestørrelse: S-ordfører vil have forbud trods manglende viden på området

Der mangler forskning, og et forbud er derfor utidigt, mener Red Barnet.

I Norge bliver sexdukker, der ligner børn, konfiskeret. Det gør de ikke i Danmark. (Foto: © Tolletaten)

Det skal ikke være tilladt at producere eller importere sexdukker, der forestiller børn.

Sådan siger Socialdemokratiets retsordfører, Jeppe Bruus, efter at debatten igen er blusset op i kølvandet på en verserende sag i Norge.

Der skal Højesteret afgøre en ankesag, hvor en mand er idømt betinget fængsel og en bøde for at have importeret en én meter høj sexdukke fra Hongkong.

- Jeg synes faktisk, at det er meget grænseoverskridende og modbydeligt, at man kan have sådan nogle børnesexdukker med både varme og lys i. De skal ikke være lovlige, fordi vi er imod at pædofili og det at fremstille sex med børn, skal være udbredt, siger Jeppe Bruus til P1 Morgen.

Jeppe Bruus er Socialdemokratiets retsordfører. (Foto: © Nikolai Linares, Scanpix)

I Danmark blev de første importerede børnesexdukker fundet af Toldstyrelsen i 2016, men da de ikke er ulovlige, blev de frigivet, og det bliver af samme grund ikke registreret, hvor mange der kommer ind i landet.

Kan hjælpe de pædofile

I Red Barnet er man ikke enig i Socialdemokraternes ønske om at ulovliggøre dukkerne. Der mangler forskning på området, og det er derfor uvist, hvilken virkning de har på pædofile, siger chefpsykolog Kuno Sørensen.

- Vi skal jo finde ud af, hvordan vi hjælper de her mennesker, der har fået tildelt den her pædofile seksualitet, til at finde ud af, hvordan de kan leve med den uden at begå overgreb.

- Og der kunne det måske være en mulighed, at de har sexdukker, som de kan have deres seksualitet med, fordi med dem gør de ikke skade på et barn, siger han.

Kuno Sørensen erkender, at det heller ikke kan udelukkes, at brugen af børnesexdukker kan have den modsatte effekt, og han efterlyser, at man fra politisk side sætter penge af til at belyse spørgsmålet.

Tvivlen skal komme børnene til gode

Han advarer imod at lovgive på en uoplyst baggrund, da man dermed risikerer at komme til at forværre i stedet for at afhjælpe.

- Det kan blive problematisk, hvis vi begynder at lovgive om, hvilke fantasier mennesker må udleve, fordi fantasier jo ikke skader, siger han.

Men argumentet om den manglende viden gør ikke indtryk på den socialdemokratiske retsordfører, der holder fast i et forbud som vejen frem.

- Jeg er overhovedet ikke i tvivl. Man ved ikke, om det kan afholde nogen fra det, eller om det kan anspore nogen. Og alt imens man kører rundt i den tvivl, så vil jeg - sagt lidt polemisk - godt lade tvivlen komme børnene til gode, siger Jeppe Bruus.

I 2017 undersøgte Retsudvalget spørgsmålet, og dengang lød konklusionen, at der ikke på baggrund af den eksisterende viden var fagligt grundlag for en kriminalisering, oplyste daværende justitsminister Søren Pape Poulsen.