Nej til operation koster sygedagpenge

Efter at en borger har sagt nej til at få opereret diskusprolaps, kan personen ikke få forlænget sygedagpenge.

En borger får ikke forlænget sine sygedagpengene, efter at hun har sagt nej til at lade sig operere for sin diskusprolaps i lænden. Arkivfoto. (Foto: © Colourbox)

En borger får ikke forlænget sine sygedagpengene, efter at hun har afvist at lade sig operere for sin diskusprolaps i lænden.

Det er resultatet af en principiel afgørelse fra Ankestyrelsens beskæftigelsesudvalg.

- Beskæftigelsesudvalget fandt, at der var lægelig indikation for, at borgeren fik foretaget en operation for diskusprolaps i lænden, og at en operation var en konkret og realistisk behandlingsmulighed, som ville kunne forbedre borgerens helbredstilstand og arbejdsevne.

Må ikke have risiko for førlighedDet siger ankechef fra Ankestyrelsen Pernille Fejfer til Ritzau. Hun understreger, at en operation aldrig efter al erfaring må indeholde nogen væsentlig risiko for borgerens liv og førlighed.

Borgeren, der går under navnet NN i afgørelsen, havde ellers oplyst, at hendes krop ikke kunne tåle en operation.

Men i afgørelsen lægges der vægt på, at NN tilbage i 2009 blev opereret i maven og senere i underlivet - og ikke viste problemer med at tåle bedøvelse.

Kommunen kan ikke bestemmeLigesom der lægges vægt på, at der er forsøgt andre behandlingsmuligheder end operation af NNs rygproblemer, der ikke har haft den fornødne effekt.

Pernille Fejfer understreger desuden, at det aldrig er kommunen, der kan træffe afgørelse om en operation - det vil altid ske på baggrund af en lægefaglig vurdering.

Afgørelsen er truffet efter rådføring med Ankestyrelsens lægekonsulenter og to videnskabelige undersøgelser - en dansk fra 1996 og en amerikansk fra 1987.

- De viser, at der sjældent forekommer varig komplikationer efter en operation for diskusprolaps i lænden, lyder det fra ankechefen.

Vil have ministeren ind i sagen

(© DR)

Gigtforeningen kalder afgørelsen skandaløs og vil have beskæftigelsesminister Mette Frederiksen ind i sagen.

Afgørelsen bliver modtaget med kritiske røster hos Gigtforeningen, der frygter, at det kan medføre tvangsoperationer af folk, der ikke ønsker det.

- Vi synes, at det er forkert, at en patient skal være tvunget til operation, siger Lene Witte, direktør i Gigtforeningen til DR Nyheder:

- Træning kan være lige så godt som operation. Desuden er Ankestyrelsens afgørelse i strid med de kliniske retningslinjer for området. De siger, at patienten skal give sit samtykke til, hvilken vej, altså operation eller træning, patienten vil gå.

- Her er problemet, at borgeren er tvunget til operation, hvis hun beholde sine sygedagpenge.

Gigtforeningen vil nu have beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) til at tage problemet op.:

- Hun skal sammen med Sundhedsministeriet finde ud af, hvilke retningslinjer der gælder, siger Lene Witte til DR Nyheder.

DR Nyheder og /ritzau/