Forskere fra IT-Universitetet har udviklet et nyt værktøj, der kan hjælpe med at overvåge de sexistiske kommentarer, der møder kvinder, når de færdes online og debatterer online.
For at udvikle teknologien har forskerholdet indhentet næsten 28.000 potentielt sexistiske kommentarer, der er blevet fundet på alt fra sprængfarlige debathistorier på nyhedsmediernes facebooksider til markante feministers profiler.
De har altså skabt en teknologi, der ifølge forskerne kan afhjælpe onlinechikanen mod kvinder, men det har samtidigt givet et indblik i, hvilke former for chikane, der oftest rammer danske kvinder, når de færdes på nettet.
I alt er 7.500 af de 28.000 kommentarer blevet vurderet som "abusive" (grove. red) af forskerne bag, mens 2.000 af dem er direkte kvindefjendske.
Det er, ifølge forskerne bag, det første danske datasæt på kvindefjendsk adfærd online.
Herunder kan du blive klogere på fordelingen og typerne af sexisme i den undersøgte gruppe.
Neosexisme
Den suverænt største og måske mest kontroversielle kategori blandt de 2.000 kvindefjendske kommentarer er "neosexisme", der tegner sig for 1.300 af eksemplerne.
En kategori, hvor afsender måske ikke nødvendigvis ved, at der - ifølge forskerholdet fra IT-Universitetet - er tale om chikane.
- Det er et begreb fra socialvidenskaben. Det er simpelthen, hvis man benægter, at sexisme findes, siger Nanna Inie, post.doc i datalogi ved ITU. Hun står sammen med lektor Leon Derczynski og forsker Philine Zeinert bag projektet.
I den videnskabelig artikel om emnet fremhæves følgende som et eksempel på "neosexisme":
"Kan du pege på en videnskabelig undersøgelse, der viser, at kvinder bliver dårligere stillet på arbejdsmarkedet af at få børn?"
Det dækker ifølge artiklen også over, når man i onlinedebatten fremstiller mænd som de egentlige ofre for sexisme.
"Selvfølgelig. Når det er en ulempe for kvinder, er det samfundets skyld. Når det er en ulempe for mænd, så er det deres egen skyld. Sexisme trives hos feministerne"
- Det er lidt interessant at kategorisere det som sexisme. Det er der ikke andre, der har gjort tidligere, og vi kan jo se, at det virkelig fylder meget, siger Nanna Inie.
Hvorfor har I inkluderet den? Man kan vel godt sidde derude og mene eller tro, at vi er ligestillede i Danmark?
- Det kunne man nemlig, men faren er, at hvis man ikke inkluderer den, kan det være en overset type af sexisme. Den er måske lidt anderledes, fordi den ikke nødvendigvis kommer af en ond vilje, men det er sexisme.
Men er det også chikane?
- Ja, det er det. For det er skadeligt for en gruppe af mennesker at benægte det her. Det svarer til, at hvis folk lider af psykiske sygdomme så sige, der er ikke noget problem her, siger Nanna Inie.
Miskreditering af kvinder
På den meget lidt attråværdig andenplads finder man miskreditering og ydmygelse af kvinder. Den kategori tegner sig for 300 af de 2.000 tilfælde af kvindefjendske kommentarer i undersøgelsen.
- Det er, når man går ind i en debat for at ville nedgøre kvinder uden grund. Det er ikke nødvendigvis personspecifikt, og kunne være "Kvinder er fucking korrupte, sådan er det desværre bare", fortæller Nanna Inie.
I den videnskabelige artikel fremhæves også eksempler som:
"Danes for Trump er ikke kæmpe fan af bingoværten fra Jylland, men er nu alligevel lidt triste over den måde, som en flok hysteriske kællinger har fået manden slået tilbage til bingostudiet på".
Stereotyp fremstilling af kvinder
200 gange er forskerne fra IT-Universitetet stødt på kommentarer blandt deres udvalgte prøvegruppe, der falder under kategorien "stereotyper og objektivisering". Det defineres som, når en kommentar fastholder forsimplede samfundsidealer om køn.
Det kunne ifølge forskerne for eksempel være:
”Kvindefodbold, ??? Hummmmm, gabbbbbb”
- Den adskiller sig dog fra miskreditering ved ikke nødvendigvis at være en negativ kommentar. Det kan også bare være, at man siger: "Du er selvfølgelig ekspert i børnepasning, fordi du er en kvinde", siger Nanna Inie, og leder os videre til den næste kategori.
Sexisme forklædt som komplimenter
I kommentarsporene har man nemlig også fundet 70 eksempler på en type sexisme, hvor afsenderen egentlig mener det godt. Det defineres af forskerne som "godhjertet sexisme".
- Det er for eksempel, når en chef siger, "I skal lige møde den smukkeste i afdelingen, og så er det den eneste kvinde i afdelingen.
Den godhjertede sexisme kan også opstå, når man for at rose en kvinde tillægger hende mandlige kvaliteter.
"Hun havde nosser" og "tag det som en mand" fremhæves som eksempler i forskningen.
Dominans
- Dominans er udtryk for, at kvinder er mindre værd end mænd. Det kunne for eksempel være ”Der skal flere kvinder til at lave det arbejde en mand kan”, fortæller Nanna Inie.
Det er i artiklen fra IT-Universitetet defineret som, når personer mener, at mænd er kvinder overlegne.
Nanna Inie suppleres med eksempler som:
"Kvinder er mindre intelligente igen" eller "jeg har udviklet mig. Du flæber stadig som en lille pige".
Her har forskerholdet registreret 60 tilfælde.
Seksuel chikane
Når det gælder seksuel chikane, er tallet "kun" 45. Og selvom det aldrig fortjener bifald, når der bliver for eksempel bliver efterspurgt seksuelle ydelser i en onlinedebat, så er der faktisk grund til at glæde sig over tallene for både dominans og seksuel chikane.
- Det virkeligt spændende, at både seksuel chikane og dominans er mere til stede i datasæt fra andre lande. Så det er faktisk positivt, at vi her i Danmark ikke ser det her så meget.
- Så der er en kulturel ting i, hvordan man udtrykker sin sexisme, afslutter Nanna Inie.