Netavis smidt af Facebook: 'Selv om 24nyt får et slag over nakken, betragter jeg dem ikke som dårligere end andre'

24nyt-læser synes, det er positivt, at netavisen har sat fokus på indvandring.

Jan Roland læser ofte netavisen 24nyt og synes, at mediet har sat fokus på mange vigtige samfundsemner.

Den alternative netavis 24nyt har på to år fået en stor læserskare, som ivrigt debatterer og kommenterer artiklerne.

Netavisen, der har erklæret at bekæmpe "venstreorienterede nyheder", har især haft succes med at udbrede sine historier via Facebook, men nu har det sociale medie lukket og slukket for mediets Facebook-side.

Ifølge Facebook på grund af "ikke-autentisk og vildledende adfærd".

Facebook har indledt en undersøgelse af 24nyt, efter at DR henvendte sig til det sociale medie med en række spørgsmål omkring mediets adfærd - heriblandt det faktum, at mediet fik omkring halvdelen af alle sidens likes - 18.100 styk - på én dag.

Over for DR har eksperter kritiseret mediet for i gentagne tilfælde at have bragt historier, der var misvisende eller faktuelt forkerte.

En af brugerne af den hurtigt-voksende netavis er pensionist Jan Roland.

Han fortæller, at han er læser af mediet, fordi det ifølge ham har taget fat på mange vigtige emner i samfundsdebatten.

- Jeg har jo fået mere tid som pensionist, og derfor blander jeg mig mere i debatten. Senest har jeg været ret aktiv, fordi der sker mange ting, der irriterer mig i min dagligdag, siger pensionist Jan Roland.

Fokus på indvandring

Han synes blandt andet, det er positivt, at 24nyt har været med til at sætte fokus på indvandrings-debatten.

- Emnet indvandring interesserer mig, fordi det er et kæmpemæssigt område i sig selv, som koster rigtig mange penge. Og så går der måske penge fra på nogle andre områder, som kunne lide under det. Vi ser dagligt diskussioner omkring nedskæring på ældreomsorg eller daginstitutioner, men der er åbenbart ubegrænsede midler, så længe vi taler om flygtninge og indvandrere, siger Jan Roland og tilføjer:

- Sådan nogle som Radikale Venstre vil jo have, at de dybt kriminelle indvandrere skal have lov til at blive her - det kan jeg slet ikke have. Hvis de er udvist, er der en grund til at de er udvist. Derfor deltager jeg i den debat.

Ikke alene om fejl

Han kan godt se problemet i, at flere af 24nyts artikler ifølge eksperter har vist sig at være enten misvisende eller faktuelt forkerte - men det er de ikke alene om, fastslår pensionisten:

- Medier skal sælges, og jo større overskrifter, jo flere folk køber avisen. Sådan har det alle dage været i medierne. Der findes falske nyheder alle vegne. Selv om 24nyt får et slag over nakken, betragter jeg dem ikke som dårligere end andre, for det gør alle.

- Hvis det viser sig, at det, de skriver, altid er direkte løgn, så tror jeg ikke på, at de overlever, tilføjer Jan Roland.

Han er dog ikke i tvivl om, at læsere ofte kan blive manipuleret af de historier, de falder over.

- Folk bliver afgjort manipuleret. Det gør jeg sikkert også indimellem. Jeg skal ikke gøre mig bedre end andre. Nogle gange farer man i blækhuset, og så er der en af mine venner, der siger til mig, hvordan det i virkeligheden hænger sammen. Så kan det godt være, at jeg sletter et indlæg.

At 24nyt er blevet lukket på Facebook er ikke noget, som Jan Roland bekymrer sig særligt meget over:

- De må have skrevet et eller andet, der ikke var i Facebooks ånd.

24nyt blev stiftet i starten af 2017 med amerikanske medier som Breitbart og Fox News som forbilleder.

Kritik af indhold

24nyt blev stiftet i starten af 2017 med amerikanske medier som Breitbart og Fox News som forbilleder.

I løbet af det sidste år er 24nyt nået op på 295.000 likes, reaktioner, delinger og kommentarer på Facebook.

Over for DR har flere eksperter dog rejst kritik af 24nyts journalistiske indhold.

- Der eksempler på både misvisende overskrifter og vinkler, mangelfuld dokumentation, fordrejede fakta samt kommentarer forklædt som almindelige artikler, siger Morten Skovsgaard, professor i journalistik på Syddansk Universitet.

Han har gennemgået 11 artikler fra 24nyt, som DR har forelagt for ham. Og på den baggrund vurderer han, at 24nyts journalistik kan vildlede læserne.

Det samme siger Eva Mayerhöffer, adjunkt ved RUC og forsker i alternative medier.

- Alle rubrikker er vinklet lige til grænsen, og nogle gange er de simpelthen ikke underbygget af kilder eller dokumentation.

Betragter lukning som censur

24nyt har takket nej til at stille op til interview.

Netavisen skriver på deres egen hjemmeside, at den har fået besked fra Facebook om, at nedlukningen skyldes, at den "ikke overholder Facebooks politik". Samtidig udlægger den alternative netavis nedlukningen som censur.

Den ansvarshavende redaktør, André Rossmann, skriver i en mail til DR, at de ikke har mulighed for at bruge mange timer og de knappe ressourcer, de råder over, for at dokumentere påstandene i de artikler, som møder kritik fra eksperterne.

André Rossmann oplyser samtidig, at "vi altid er villige til at tage imod kritik og rette evt. fejl."

Facebook siger til DR, at de har lukket 24Nyts facebookside på grund af "ikke-autentisk og vildledende adfærd." Facebook vil ikke uddybe, hvad det konkret betyder, men understreger, at det ikke har noget med det journalistiske indhold at gøre.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk