Nete er barn af en anonym donor: Jeg føler det som et hul i sandheden om mig selv

Nete Eldrup mener, at det er et barns ret at vide, hvem ens biologiske forældre er.

- Det er som om, han er en sort skikkelse med et kæmpe spørgmålstegn over sig. Det er enormt frustrerende. Jeg føler det som et hul, der kommer af, at jeg ikke kan få afdækket hele sandheden om mig selv.

Sådan lyder det fra Nete Eldrup, der er barn af en anonym donor og føler, der altid har manglet noget. Hun mener, at det er et barns ret at vide, hvem ens biologiske forældre er.

Det var i mange år kun muligt at være anonym donor i Danmark, men i 2012 blev reglerne lavet om, og vi er det eneste land i EU, der tillader både åbne og anonyme sæd- og ægdonorer.

Anonym eller åben donor

Selv om de tilhører samme politiske blok, så er der uenighed mellem Socialdemokratiet og SF om, hvorvidt det fortsat skal være tilladt at være anonym sæddonor.

SF's sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen taler for donorbørnenes ret til at vide, hvor de kommer fra.

- Når vi vokser op og ikke ved, hvor vi kommer fra, så betyder det noget for unge mennesker at få den viden. De unge får problemer med deres egen identitet. De har brug for at kende deres ophav, siger Kirsten Normann Andersen i Langt fra Borgen på DR1.

Flemming Møller Mortensen er sundhedsordfører i Socialdemokratiet og vil gerne have, der bliver født flere børn og samtidig hjælpe dem, der ikke kan få børn.

- Jeg synes, det er er god ordning. Og spørgsmålet er, om man vil få færre børn, hvis der er fuld åbenhed. Jeg tror, der er nogen, der ikke vil være donorer, hvis man ikke kunne være anonym, siger Flemming Møller Mortensen.

En anonym donor er en donor, barnet ikke vil kunne kontakte. En anonym donor er dog ikke anonym i juridisk forstand, da man for eksempel får donorens uddannelse at vide.

At være åben donor betyder, at man har givet lov til, at et donorbarn kan tage kontakt, når barnet er blevet 18 år. Men det betyder ikke, at man har nogle forpligtelser over for barnet.

I Sverige har det for eksempel siden 1985 ikke været tilladt at være anonym donor.

De fleste er åben donor

Der er rigtig mange, der vælger at være åben donor. Det tal er således 52 procent hos European Sperm Bank i København, hvor de har cirka 400 sæddonorer.

De to politikere bliver i Langt fra Borgen bedt om at gætte, hvor mange der er åbne donorer - men de rammer helt ved siden af. Kirsten Normann Andersen tror, tallet blot er 15 procent, mens Flemming Møller Mortensen gætter på 12 procent.

Kirsten Normann Andersen glæder sig over, at så mange er åbne, men vil gerne have de sidste anonyme donorer med. Det kan dog betyde, at nogle fravælger at blive donor.

- Det er selvfølgelig ikke godt, hvis der bliver mindre sæd. Men det er en god ide, at vi bliver ved med at snakke om, hvorfor det er vigtigt, at vi er åbne om det for barnets skyld, siger Kirsten Normann Andersen.

Flemming Møller Mortensen mener dog, det er vigtigt, at holde fast i anonymiteten.

- Det, ikke at kunne få børn, er den største kroniske sygdom blandt yngre voksne. Derfor er det her et spørgsmål om at kunne hjælpe. Det her er virkelig en hjælpende hånd til at få flere børn i verden, siger Flemming Møller Mortensen.

300-500 kroner for en sæddonation

Det er en længere proces at få lov at blive sæddonor. Kun fem ud af 100 lever op til kravene.

For at blive godkendt kræver det en ansøgning, interview, blodprøver og test af sædkvalitet. Alle donorer bliver testet for blandt andet hiv, hepatitis og forskellige arvelige sygdomme.

Man kan tjene omkring 300-500 kroner for en donation. At donere et æg er et større indgreb, her modtager man en kompensation på 7.000 kroner.

Uanset om man vælger at være åben eller anonym donor, står der de samme detaljerede oplysninger, når man søger efter en donor. Det er for eksempel højde, drøjde og øjenfarve.

Man kan søge, om det er en ekstrovert eller introvert donor, familiebaggrund og uddannelse og se et børnebillede, ligesom man kan få svar på, hvorfor donoren er donor, og hvad han gerne vil give videre.

Det endte med frustrationer

For donorbarnet Nete Eldrup er det især andre oplysninger end det rent faktuelle, hun gerne ville være i besiddelse af.

- Der er noget vanvittigt i, at man har halvdelen af ens dna fra den her mand og ikke har lov til at vide, hvad det er for noget. Det er halvdelen af en selv.

- Det startede med, at jeg havde en nysgerrighed om, hvem min biologiske far var, men endte med en frustration over, at jeg ikke kunne få de oplysninger, siger Nete Eldrup.

- Men for mig handler det ikke om, hvad hans livret er, men om hvem han er som person, siger Nete Eldrup

Hun synes, at anonym sæddonation skal afskaffes.

- Det er af hensyn til de donorbørn, der har et behov for at finde ud af, hvor de kommer fra, når de vokser op, siger hun.

Netes historie gør indtryk på de to politikere, men ændrer ikke ved deres holdninger.

- Emnet bliver ikke en del af regeringsgrundlaget. Men det er en sag, vi vil holde hinanden op på. Vi skal hjælpe børnene og de mange, der ikke kan få børn selv, siger Flemming Møller Mortensen.

Fra den 1. januar 2018 er dobbeltdonation blevet tilladt i Danmark. Det vil sige donation, hvor både æg og sæd kommer fra donor.

Dobbeltdonation kræver en særlig sundhedsfaglig begrundelse, og kun én donor må her være anonym.