Nets afviser hackerangreb efter sommerens NemID-nedbrud

Senere i dag skal finansministeren i samråd om udfordringerne med NemID.

Nets præsenterede i dag deres analyse af det voldsomme nedbrud, der ramte Danmark i sommeren. (© (DR Grafik/Søren Winther Nørbæk))

Rettelse: Det fremgik tidligere, at nedbruddet også gav problemer med at tilgå netbank. Det var ikke tilfældet, oplyser Nets.

Folk kunne ikke omregistrere deres bil, advokater fik problemer med at lave deres arbejde, og massevis af danskere kunne ikke tilgå tjenester som borger.dk og skat.dk.

Sommerens nedbrud på NemID viste, i hvor høj grad Danmarks digitale infrastruktur afhænger af Nets, der er den virksomhed, der står bag NemID.

Fra den 21-26. juni kunne hundredetusindevis af danskere ikke tilgå e-Boks, virk.dk, borger.dk og alle mulige andre tjenester, der kræver et funktionelt NemID.

Da nedbruddet var på sit højeste, havde godt hver tredje dansker problemer med tjenesterne.

Samtidig forplantede problemerne sig i en række andre offentlige tjenester, der på grund af problemer med de såkaldte certifikater, heller ikke kunne tilgås, selvom man som bruger egentlig havde et funktionelt NemID.

For at toppe nedbruddet fuldstændigt begyndte også NemID's afløser, MitID, at afvise loginforsøg, fordi systemet ikke kunne håndtere de mange danskere, der forsøgte at komme ind via MitID.

Nu er Nets efter tre måneder klar med sin analyse af det omfattende nedbrud.

Og her lyder konklusionen i en pressemeddelelse.

- Det var ikke et udefrakommende angreb eller en ondsindet handling, der var årsagen til driftshændelsen. Hændelsen blev udløst af en menneskelig fejl, hvorefter flere følgende hændelser bidrog til at øge omfang og længde af driftsforstyrrelsen.

Korrespondent: Afslører problemer ved afhængighed af Nets

Det kan ikke underspilles, hvor store konsekvenser nedbruddet havde. Det slår DR's tech-korrespondent, Henrik Moltke, fast.

- Det var et kæmpe nedbrud på en helt essentiel, kritisk infrastruktur, der ikke alene ramte hundredtusindvis af danskere, det gik også ud over hele faggrupper som for eksempel landets advokater, der pludselig ikke kunne udføre deres arbejde, fordi domstolenes digitale retssagsportal var nede.

- Det afslørede også en stor sårbarhed i digitaliseringen, og problemet ved at være så afhængig af en leverandør, siger Henrik Moltke, der har fulgt sagen lige siden nedbruddet.

Meldingen fra Nets kommer samme dag, som finansminister Nicolai Wammen (S) skulle have været i samråd om nedbruddet. Samrådet er imidlertid blevet aflyst, fremgår det af Folketingets hjemmeside.

Nets har igangsat ændringer

I pressemeddelelsen fra Nets lyder det, at man på baggrund af det voldsomme nedbrud nu har igangsat "en række tekniske ændringer", der skal sikre, at et lignende nedbrud ikke opstår igen.

- Vi er meget kede af de konsekvenser, dette nedbrud fik for borgere samt offentlige og private tjenesteudbydere, og vi har siden taget en række forholdsregler for at sikre, at et tilsvarende forløb ikke kan opstå igen og ramme driften på NemID i så lang en periode, lyder det fra landechefen i Nets Danmark, Torsten Hagen Jørgensen.

Tech-korrespondent Henrik Moltke har fulgt sagen tæt siden nedbruddet i sommers (© DR Billeder)

Tech-korrespondent Henrik Moltke understreger, at det er fuldstændigt underordnet, om der er tale om en menneskelig fejl.

Skal vi i Danmark have et tilstrækkeligt robust system, så skal det nemlig kunne håndtere fejl hurtigere, end hvad Nets formåede under nedbruddet, vurderer Henrik Moltke.

- Der sker hele tiden fejl, og det er for mig at se uinteressant, om det var et menneske eller en maskine, der fejlede. Det vigtige er, hvor stor skade der sker, og hvor hurtigt man kommer op at køre igen.

- Et så langvarigt, omfattende og skadeligt nedbrud burde ikke kunne ske, siger Henrik Moltke.

'Der vil ske nedbrud igen'

Uden præcis at vide, hvad der har ført til nedbruddet, så mistænker Henrik Moltke, at det er uddaterede IT-løsninger, der har ført til problemerne.

- En del af forklaringen kunne være, at der stadig rundt omkring er nogle ældre systemer, der er gået i arv, som ikke helt lever op til nutidens komplekse systemer, der omgiver dem. Når de så fejler, kan de få hele korthuset til at vælte. Det tror jeg desværre, vi kommer til at se flere eksempler på.

Kan man kan ikke sikre, at denne her situation ikke opstår igen?

- Man kan sikre sig bedre, men aldrig sikre sig 100 procent. Der vil ske nedbrud igen. Spørgsmålet er, hvor omfattende de bliver, siger Henrik Moltke.

Opdateret med oplysninger om, at samråd med finansministeren er blevet aflyst.